03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Massieve houtbouw  > Waarom een houten tuinkantoor een perfecte investering is
houten tuinkantoor

Waarom een houten tuinkantoor een perfecte investering is

De afgelopen maanden moesten de bedrijfshallen en kantoorruimtes plaats maken voor onze eigen woonkamers en bureautafels. Thuiswerk was voor velen een verademing, waardoor er veel stemmen roepen om flexibele werkvormen. De populairste? Een hybride vorm van werken waarin u welkom bent op kantoor, maar er evenzeer voor kunt kiezen om thuis te werken.

In dat laatste geval is een houten tuinkantoor de ideale manier om efficiënt aan thuiswerk te doen!

Wat zijn de voordelen van een houten tuinkantoor?

Verbeterde concentratie

De voornaamste reden om te investeren in zo’n project is simpel: u wilt een rustige plek waar u geniet van optimale concentratie. In huis ondervindt u te veel afleiding, en dat keldert uw productiviteit. Denk dan aan spelende kinderen, om aandacht vragende huisdieren, uw partner die die iets komt vragen,…

Of om het in cijfers uit te drukken: het duurt gemiddeld meer dan 20 minuten voor u zich 100% kunt focussen op een bepaalde taak. Elke keer wanneer iemand of iets u onderbreekt, haalt dat u uit uw concentratie.

Dat is niet langer het geval als u in uw eigen houten tuinkantoor kan werken. Hout absorbeert ook geluid, waardoor zelfs omgevingsgeluiden gedempt worden.

Kortom: met een houten tuinkantoor creëert u uw eigen persoonlijke werkbubbel, vrij van eender welke afleiding dan ook. Beter zelfs: u kijkt uit over de groene omgeving van uw eigen tuin, en dat brengt u vanzelf rust.

Houten atelier in tuin

Tijdbesparing

Het zijn juist die vele afleidingen in huis die ervoor zorgen dat veel mensen liever richting kantoor trekken. Daar kunnen ze ongestoord verder werken.

Maar door naar het werk te rijden, verliest u aardig wat tijd. Files zijn dan ook gigantisch populair in België. Reken maar eens uit hoeveel tijd u elke week uitspaart door niet met de auto naar uw kantoor te rijden, maar in plaats daarvan naar uw tuinkantoor te wandelen. 

De helft van de Belgen is elke dag een half uur tot anderhalf uur onderweg van en naar het werk. Vermenigvuldig die tijd met 5 werkdagen per week en u beseft hoeveel tijd u uitspaart met thuiswerk.

Uw eigen persoonlijke ruimte

Een tuinkantoor kunt u multifunctioneel inrichten. Uiteindelijk is het uw project en werkruimte: u kan er dus mee doen wat u wilt. 

Wilt u enkel een klein houten bijgebouw om in te werken? Perfect. Heeft u eerder nood aan een ruimte waarin u zowel kunt werken als ontspannen? Evengoed. 

Sommigen plaatsen bijvoorbeeld niet alleen een bureau in hun tuinkantoor, maar ook een muziekinstrument of zetel om rustig een boek in te lezen.

Een gezonde werkomgeving

Hout heeft een vochtregulerende werking. Is de lucht te vochtig? Dan absorbeert hout het vocht. Is de lucht te droog? Dan laat het hout dat vocht terug los. Door die wisselwerking heeft uw tuinkantoor altijd de ideale luchtvochtigheid. Zo treden allergische reacties minder snel op.

Maar hout is ook een geweldige isolator. In de winter houdt het de warmte binnen, in de zomer houdt het de warmte buiten. En als u aan zo’n project begint, dan wilt u uiteraard een goed geïsoleerd tuinkantoor

Tal van afwerkingsmogelijkheden

Wanneer u denkt aan een houten tuinkantoor, heeft u misschien meteen de klassieke chalet of blokhut voor ogen. Hout aan de binnenkant, hout aan de buitenkant.

Maar met hout kunt u veel richtingen uit. Zo is het mogelijk om de buitenkant zo af te werken dat u nooit zou vermoeden dat het eigenlijk een houten bijgebouw is. 

Misschien bent u wel fan van de klassieke rode baksteen. Dat is geen enkel probleem, want daar kunnen we perfect mee afwerken.

Houten tuinkantoor op maat

Wat is de prijs van een houten tuinkantoor?

Misschien wel dé hamvraag: wat betaalt u op het einde van de rit

Dat hangt volledig af van wat u juist verwacht van uw tuinkantoor. Factoren die meespelen zijn onder andere:

  • de grootte van uw tuinkantoor (enkel werkruimte of ook ontspanning?)
  • de afwerking die u wenst (hoe meer detailwerk, hoe hoger de prijs)
  • de voorbereidende werken (hangt af van bijvoorbeeld de stabiliteit van de ondergrond)

Uiteindelijk maakt u een houten tuinkantoor zo goedkoop of duur als u zelf wilt. Bekijk het als een wagen. Voor een standaardmodel betaalt u de minimumprijs. Maar als u alle opties erbij neemt, dan ziet uw prijskaartje er heel anders uit. 

Heeft u een bouwvergunning nodig voor uw houten tuinkantoor?

Dat hangt ervan af. In sommige gevallen is een bouwvergunning nodig, in andere gevallen is dat niet vereist.

Er zijn 3 belangrijke factoren die meespelen bij het realiseren van uw tuinkantoor:

  • De totale oppervlakte van uw tuinkantoor: vanaf 40m² heeft u een bouwvergunning nodig.
  • De hoogte van uw tuinkantoor: vanaf 3,5 meter hoogte moet u een vergunning aanvragen.
  • De afstand tot de perceelgrens: vanaf dat uw tuinkantoor zich op minder dan 1 meter van de perceelgrens bevindt, moet u een vergunning aanvragen.

Uw eigen houten tuinkantoor?

Een tuinkantoor zorgt er niet alleen voor dat u rustig kunt werken. Het is ook een knappe toevoeging aan uw woning. U maakt ervan wat u zelf wilt. Klaar voor een uniek project?

Contacteer ons en wij maken uw droom werkelijkheid!

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!