03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Houten woning

Waarom een houten huis duurzaam is?

Het wordt wel eens gezegd dat Belgen worden geboren met een baksteen in de maag. Deze waarheid staat nog altijd als een huis, maar er is een mentaliteitswijziging aan de gang: we kiezen almaar meer voor een duurzaam houten huis. Dat hoeft ook niet te verbazen. Veel meer dan vroeger is duurzaam en ecologisch bouwen iets dat lééft onder de mensen. Waarom een houten huis duurzaam is en daardoor een uitstekende bouwmethode? Daar zijn verschillende redenen voor!

Hout is een duurzaam product

Duurzaam bouwen begint bij, hoe kan het ook anders, het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Met hout dat afkomstig is van een zorgvuldig en evenwichtig herbebossingsprogramma, zit u in dat geval helemaal goed. Deze programma’s staan namelijk in voor een strenge selectie van gewonnen bomen en zorgen voor de aanplanting van nieuwe exemplaren, zodat er geen definitieve aantasting van de natuur plaatsvindt.

Houten woningen zijn duurzaam en vergen weinig energie
Houten woningen zijn duurzaam en vergen weinig energie

Ook wat betreft verwerking en transport is kiezen voor een houten huis de meest duurzame piste. Hout vergt weinig energie tijdens beide processen. Hout laat toe om te bouwen met maximale energie-efficiëntie, zeker aangezien de restmaterialen eenvoudig gerecycleerd en hergebruikt kunnen worden voor andere bouwprojecten.

Een energieneutraal houten huis?

Bouwen met hout is ook voor uw energiefactuur een slimme zet. Hoewel het heel weinig weegt, is het namelijke een uitstekende isolator met een lage thermische geleidbaarheid. Verder zijn er geen koudebruggen en voelt hout altijd warm en comfortabel aan, waardoor je vanzelf minder gaat stoken!

Houten huizen gaan lang mee

Hout mag dan misschien een natuurlijk en licht materiaal zijn, toch is het oersterk. Het hoeft met andere woorden zeker niet onder te doen voor steen en beton als het aankomt op veiligheid. Wist je dat de bekende houten woningen in Brugge en Gent uit de zeventiende eeuw stemmen?

De levensduur van hout kan bovendien aanzienlijk verlengd worden door het juist te behandelen: zo is het perfect mogelijk om de natuurlijke weerstand tegen onder meer schimmels en zwammen verder op te schroeven.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!