Bezoek ons tentoonstellingspark

Elke dag open van 12u30 tot 17u30

03 / 464 06 00

info@ibc.be

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

10 voordelen van houten constructies

Hout als bouwmateriaal heeft heel wat voordelen. Zo is het bijvoorbeeld heel veelzijdig op het vlak van design, maar ook licht en duurzaam. In ons interview met architect Stefan Cuyvers over het houten speelpaviljoen op domein Rulheyde, behandelden we al enkele van de vele voordelen van hout. Ontdek de andere voordelen hieronder!

1. Isoleert goed en bespaart energie

Hout slaat geen warmte op maar isoleert wel goed, en daarom warmt de ruimte sneller op bij koud weer, terwijl deze net lekker fris blijft bij warm weer. Dit betekent dus zowel in de zomer als in de winter een serieuze besparing op verwarming of verkoeling (en dus op energiekosten).

2. Snel gebouwd en bespaart geld

Houtbouwprojecten kunnen veel sneller verlopen dan bouwprojecten met stenen, en op die manier kan u heel wat geld besparen. Alle houtbouwelementen worden in het atelier voorbereid, en eenmaal op de werf volstaat het om alles te monteren en te verankeren op de vloerplaat. Daardoor duurt het slechts enkele dagen voor u een dak boven uw hoofd heeft!

Met de Solidwood-methode staat uw woning in slechts enkele dagen overeind
Met Solidwood staat uw woning in slechts enkele dagen overeind

3. Milieuvriendelijk

Houten huizen zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Houten constructies absorberen en slaan CO2 van in de lucht op, dus u hebt écht een impact op de klimaatverandering.

U kan zich nog vragen stellen bij de ontbossing, maar als u hout neemt van een goede bron wordt er een nieuwe boom geplant voor elke gekapte boom. En als u dan weet dat jonge bomen die nog aan het groeien zijn, meer CO2 opnemen dan oude bomen, kan u helemaal op beide oren slapen.

4. Makkelijk bewerkbaar

Op het vlak van design is hout een bijzonder veelzijdig materiaal. Het is niet moeilijk te bewerken en u kan er enorm veel kanten mee uit. Het kan ontzettend veel vormen aannemen en makkelijk gezaagd en terug in elkaar gelijmd of genageld worden. Voor de afwerking kiest u voor een natuurlijke look door het te vernissen of voor een bepaalde kleur door het te verven.   

Elke houtsoort ziet er anders uit, dus ook daar heeft u nog keuze in. Zowel in kleur, uitzicht, isolatie en akoestiek zijn er verschillende opties.

Zowel ronde vormen, als strakke lijnen zijn mogelijk met hout.
Zowel ronde vormen, als strakke lijnen zijn mogelijk met hout.
Je kan kiezen voor een natuurlijke houten look of deze schilderen.
Je kan kiezen voor een natuurlijke houten look of deze schilderen.

5. Verschillende houtsoorten hebben andere eigenschappen

Afhankelijk van de houtsoort kan hout een heel hoge hardheid hebben of juist een lage. Dit wordt gemeten met de Janka hardness test die meet hoe resistent het hout is tegen deuken en slijtage.

6. Veilig, licht, stevig en duurzaam

Eén van de vele redenen waarom hout nog steeds gebruikt wordt op te bouwen, ondanks vele nieuwe materialen, is de duurzaamheid en het feit dat het een heel stevign maar toch licht materiaal is. Het is net buigzaam genoeg om indien nodig wat mee te geven in de constructie zonder te breken.

7. Waterafstotend

Sommige houtsoorten hebben de neiging om vocht op te slorpen, maar er zijn ook genoeg houtsoorten die waterafstotend zijn.

Wist u dat een gemiddelde nieuwbouwwoning al snel 3.000 tot 5.000 liter opgesloten bouwvocht bevat? IBC Solidwood wordt volledig droog afgewerkt, dus de droogtijden zijn een stuk korter.

Onbewerkt hout regelt de vochtigheidsgraad in je woning
Onbewerkt hout regelt de vochtigheidsgraad in je woning

8. Gezond en natuurlijk

Omdat hout een natuurlijk materiaal is, is het sowieso een gezondere keuze dan bijvoorbeeld metaal of plastic. Als een ruimte afgewerkt wordt met onbewerkt hout, regelt het bovendien de vochtigheidsgraad in de ruimte. Dit kan een groot voordeel zijn voor mensen met ademhalingsproblemen.

9. Goede akoestiek

In een houten ruimte zijn er geen eindeloze echo’s omdat hout de geluidsgolven absorbeert en zorgt voor een aangenaam geluid. Om die reden wordt het vaak in concertzalen gebruikt. Daarnaast isoleert hout ook uitstekend tussen verschillende ruimtes.

10. Geen kans op roest

Last but not least, hout kan niet roesten! In vergelijking met metaal ondergaat het slechts kleine veranderingen. Er zijn natuurlijk ook metalen die niet roesten, maar die zijn dan weer heel duur.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!