03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Goed geïsoleerd en luchtdicht bouwen met hout – alle houtbouwmethodes vergeleken!

U kunt er niet omheen: bouwen met hout is aan een steile opmars bezig tegenwoordig. En niet zonder reden. Dankzij geavanceerde technieken kan hout vandaag de dag zelfs gemakkelijk de concurrentie aan met baksteen. De dagen dat een huis in hout werd geïsoleerd door het houtskelet op te vullen met isolatie, liggen ver achter ons – houtbouw is een divers en soms zelfs complex domein geworden dat alles in het teken stelt van een optimale isolatie en luchtdichtheid.

Thermische isolatie 2.0

Een houtskeletwoning of een woning met draagmuren in hout zijn voor velen synoniem met lage-energiewoningen of zelfs passiefhuizen. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig te bouwen, niet in het minst om de prefabmogelijkheden, en weet de duurzame aard van hout veel kandidaat-bouwers te overtuigen.

Verder laten de dunne bouwelementen en de holle structuur extra dikke isolatielagen toe. Mooi meegenomen natuurlijk. Maar thermische isolatie bestaat uit verschillende parameters, bijvoorbeeld:

 1. De opname van vocht uit de omgevingslucht vertragen of te voorkomen.
 2. De realisatie van een luchtdichte constructie.

Het eerste wordt gevrijwaard door de plaatsing van een damprem of dampscherm, het tweede door de plaatsing van een luchtdicht membraan of paneel, óf door stucwerk of gipsplaten aan de binnenkant van de muur. Bepleistering maakt echter de hierboven beschreven functies een stuk complexer.

Er zijn vier courante manieren om te bouwen met hout, elk met eigen manieren om thermische isolatie en luchtdichtheid te vrijwaren:

Ecologische Solidwood woning
Ecologische Solidwood woning
Massieve houtbouwwoning
Massieve houtbouwwoning

Houtskelet

Een houten skelet bestaat uit een verticale dragende structuur. De breedte van de elementen wordt enerzijds bepaald door de stabiliteit van de muur, en anderzijds door de dikte van de isolatielaag. Horizontale dwarsbalken verstevigen de verticale elementen onderaan, in het midden en bovenaan. De vrije ruimte tussen de elementen? Die wordt opgevuld met soepele of zelfs losse isolatie.

Aan de buitenkant van het geraamte gebeurt de afwerking met (OSB-)platen, aan de binnenkant meestal met gipsplaten of houten panelen.

De grote voordelen van houtskeletbouw?

 • De volledige dikte van de muur kan worden benut om isolatie aan te brengen.
 • Elektrische leidingen en buizen voor sanitair kunnen makkelijk in de structuur van de muur worden ingewerkt.

Enkele nadelen:

 • Omdat de isolatie door structurele elementen wordt onderbroken, ligt de reële isolatiewaarde lager dan de berekende.
 • De luchtdichtheid wordt ondermijnt door onderbrekingen in de bepleistering voor leidingen, lichtschakelaars en stopcontacten.

Gestapelde profielbalken

Profielbalken zijn van een inkeping voorzien en worden vervolgens op elkaar gestapeld. In de hoeken worden ze kruislings geplaatst en in sommige gevallen verstevigd met tussenliggende verticale balken. De isolatie? Die wordt aangebracht langs de buitenkant van de wand. Deze buitenkant wordt tevens voorzien van een water- en luchtdicht membraan om de migratie van waterdamp af te remmen en de muur af te dichten. Het membraan wordt vóór de isolatie aangebracht.

De grote voordelen van gestapelde massieve profielbalken?

 • De ononderbroken geplaatste isolatie is gemakkelijk te controleren.
 • De beperkte dikte van de profielbalken laat toe om de isolatie op te drijven van de totale dikte van de muur te beïnvloeden.
 • In de profielbalken worden gaten gemaakt voor de technische leidingen – dit heeft geen invloed op de luchtdichtheid.

Enkele nadelen:

 • De constructie kan soms gaan bewegen wanneer:
  • De gestapelde profielbalken niet volledig droog zijn, waardoor muren kunnen verzakken.
  • U werkt met massieve materialen waardoor de houten elementen kunnen kromtrekken. Dit kan leiden tot een slechtere isolatie en luchtdichtheid.

Verspijkerde panelen

De verspijkerde panelenmethode bestaat uit minimaal vijf lagen kruislings geplaatste (en mechanisch verspijkerde) dunne planken. Deze worden vervolgens bedekt met buitenisolatie. Aan de binnenkant gebeurt de afwerking met gipsplaten. Als er geen gipsplaten worden gebruikt, dan moet aan de buitenkant van de panelen een dampscherm worden voorzien om (1) de constructie af te dichten en (2) de isolatie te beschermen tegen vocht.

De grote voordelen van verspijkerde panelen?

 • De panelen zijn aan de buitenkant perfect glad – er kan zonder problemen een ononderbroken isolatielaag worden aangebracht.
 • De thermische resistentie van de panelen verhoogt die van de isolatie.
 • De massa van de panelen dempt luchtgeluiden.

Een nadeel is dat, in tegenstelling tot andere methodes, bij deze methode de minimum muurdikte niet vermindert (gemiddeld 14cm – equivalent van een stenen muur bij een traditionele bouwmethode).

Verlijmde panelen (en Solidwood)

Solidwood woning in opbouw
Solidwood woning in opbouw

Bij de verlijmde panelenmethode bestaan de panelen uit minimaal drie kruislings geplaatste en onder druk verlijmde dunne planken (minimum dikte van 9,5cm). Deze zijn gladgeschuurd en sluiten perfect op elkaar aan – er zijn voor de afdichting van de panelen dus geen bijkomende interventies nodig. Ook verdere binnenafwerking is niet nodig, al kan dat natuurlijk altijd.

De gepatenteerde Solidwood-methode van IBC is een variant van het verlijmde panelensysteem. IBC+Solidwood gebruikt vier, vijf en in sommige gevallen zelfs zes formaldehydevrije OSB4-platen om een luchtdicht, (geluids)isolerend en waterafstotend massief geheel te realiseren. Op amper drie dagen tijd staat uw woning er al en op een week is deze winddicht. Er wordt bovendien geen druppel water gebruikt tijdens het bouwproces, waardoor uw woning woonklaar is op amper vier maanden tijd!

De grote voordelen van verlijmde panelen?

 • Dit systeem heeft de dunste volle draagmuren op de markt en garandeert de hoogste isolatiedikte.
 • De luchtdichtheid van de panelen beperkt het aantal gebruikte materialen aanzienlijk.
 • De eigen thermische resistentie van de panelen kan worden opgeteld bij die van de isolatie.
 • De massa van de panelen dempt luchtgeluiden.
 • Snelle assemblage (amper enkele dagen voor de ruwbouw).
 • Bestand tegen alle vormen van belastingen – Bouwconstructies tot wel 6 bouwlagen zijn geen enkel probleem.

Bouwen met hout?

Houtbouw is een complex gegeven, maar wel een met een aanzienlijk aantal voordelen. Afhankelijk van het gekozen bouwsysteem, de gebruikte isolatie en het type buitenbekleding, zijn er soms bijkomende componenten en elementen nodig om mogelijke problemen te onderscheppen. Ons advies: ga in zee met een architect die bekend is met houtbouw én werk samen met een gespecialiseerd bedrijf voor een foutloze realisatie.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!