03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Massieve houtbouw  > In 4 stappen naar uw droomhuis
houten droomwoning

In 4 stappen naar uw droomhuis

De keuze is gemaakt: u gaat bouwen. U kocht een bouwgrond en bracht de financiering is rond, maar wat dan? 

Het echte werk moet nog beginnen. 

Er komt heel wat kijken bij het bouwen van een nieuwe woning, dus u laat zich het best omringen door experts, zodat u zeker kan zijn van een resultaat dat aan al uw verwachtingen voldoet. 

We zetten hier de belangrijkste stappen bij het bouwen van een huis voor u op een rijtje. Aarzel zeker niet om ons te contacteren als u nog bijkomende vragen hebt! 

Stap 1: Gesprek met onze houtbouwexperts

Samen met één van onze bouwexperts wordt er gekeken naar uw noden en wensen. Zie het als een eerste oriëntatie over de richting die u uit wilt met uw woning. Op basis daarvan kiezen we de houtbouwmethode die het beste bij u past. 

Met massieve houtbouw kunnen we zowel een houten chalet als een gewone woning voor u bouwen, en bij de Solidwood-methode geldt over het algemeen een hogere afwerkingsgraad. Dit wordt allemaal uitvoerig besproken tijdens het eerste gesprek. In deze fase kan u ook al een richting kiezen qua stijl en soorten afwerking

Stap 2: Plan laten maken

Na het bepalen van de ideale houtbouwmethode, de bouwstijl en de afwerking, maken we een plan op maat van uw droomproject. Werkt u met ons samen voor de bouw van uw woning? Dan voorzien wij voor u een 3D-tekening van uw bouwproject. Zo kan u zich een goede beeld vormen van uw toekomstige woning. 

Voor we een plan maken, zijn er enkele zaken waarover u al eens kan nadenken: is gezinsuitbreiding nog mogelijk, of moet er ruimte zijn om later uit te breiden voor uw hobby of werk? Hoe ziet u de oppervlakte, de ruimte-indeling, het aantal vensters enzovoort.

Stap 3: Budgettering

Op basis van het plan, de gekozen materialen en afwerking, kunnen we een gedetailleerde budgettering opleveren. Hier gaan verschillende gesprekken aan vooraf waarbij we het budget zo goed mogelijk afstemmen op jullie mogelijkheden en wensen. We werken ook steeds samen met de architect voor de budgettering. Door te kiezen voor een andere afwerking, een andere inrichting of een ander materiaal, kunnen we nog heel wat verschil maken in het budget. 

Afhankelijk van het aantal aanpassingen en de offertes van partners, rekent u voor deze fase ongeveer een maand

Stap 4: Starten met bouwen

Voor u kan starten met bouwen, heeft u een bouwvergunning nodig. Die wordt u verleend op basis van de plannen van de architect. Eenmaal uw aanvraag is goedgekeurd, kan u een aannemer aanstellen. Die zorgt ervoor dat alles vlot verloopt op de bouwwerf. 

De realisatie van een houten woning kan heel snel gaan: alle panelen zijn al op voorhand gemaakt met de nodige uitsparingen. Op de werf zelf moet alles gewoon in elkaar gezet worden. Al na enkele dagen is de ruwbouw klaar en heeft u een dak boven uw hoofd. Ook bezettings- en gyprocwerken zijn niet nodig – afwerken kan rechtstreeks op de panelen.Een groot voordeel bij houten woningen is dat u droog bouwt, zo verliest u geen tijd aan het drogen en kan alles veel sneller gaan.

Tom Van den Broeck

tom@ibc.be