03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Elke dag open van 12u30 tot 17u30

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

solidwood appartementsgebouw oprit

Solidwood: ecologisch bouwen met behoud van comfort

“Duurzaam bouwen is goed, maar bio-ecologisch bouwen is beter,” luidt de bekende uitspraak van VIBE, voluit het ‘Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen’.

De laatste jaren valt de klimaatverandering niet meer uit de actualiteit weg te denken. Zeker in de bouwsector rust een grote verantwoordelijkheid in hoe we naar de toekomst toe beter moeten handelen.

Bij IBC zijn proberen we elke dag bewust onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo vertrekken we altijd vanuit de vraag hoe we milieuvriendelijk kunnen bouwen met het behoud van alle reeds verworven comfort, bouwen we alleen maar met hout, en zetten we uitsluitend in op verantwoorde bouwmethodes, zoals het innovatieve Solidwood.

Hieronder vindt u meer uitleg over:

 • de voorwaarden waaraan een bio-ecologisch bouwsysteem moet voldoen;
 • welke bouwmethodes u het best vermijdt wanneer u kiest voor duurzaamheid;
 • waarom Solidwood de meest geschikte houtbouwmethode is van het moment.

Voorwaarden voor een bio-ecologisch bouwsysteem

Als u op het punt staat om te bouwen en uw steentje wil bijdragen aan het milieu, is het belangrijk dat u kiest voor een bouwmethode die aan zoveel mogelijk van onderstaande voorwaarden voldoet:

 • Ecologisch verantwoord basismateriaal. Dus geen ‘eindigende’ grondstoffen zoals aardolie, maar alleen recycleerbaar materiaal, zoals hout;
 • Geen gebruik van drinkwater;
 • Laag energieverbruik om de woning te realiseren;
 • Luchtdicht, warmte-isolerend en geluidsisolerend;
 • Geen gebruik van schadelijke (kunst)stoffen;
 • Goede score op brandveiligheid.

Alleen als u voor een bouwmethode gaat die aan alle voorwaarden voldoet, kiest u effectief voor een bio-ecologisch bouwsysteem.

In de andere gevallen spreken we van een duurzaam bouwsysteem (wanneer aan minstens de helft van de voorwaarden is voldaan) of een milieubelastend bouwsysteem.

De verschillende bouwmethodes en hun impact

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende bouwmethodes die momenteel op de markt zijn, en welke impact ze hebben ten opzichte van het milieu:

type houtbouw milieuvriendelijk

Zoals u hierboven ziet, scoren de houtbouwmethodes aanzienlijk beter dan het traditionele metselwerk en de betonbouw.

Om deze reden kiezen we bij IBC dan ook uitsluitend voor houten constructies in plaats van traditionele bouwwerken, en gaat onze voorkeur uit naar Solidwood of massieve houtbouw in plaats van houtskeletbouw.

Waarom Solidwood boven alle verwachtingen scoort?

Solidwood is een krachtig alternatief op houtmassief- en houtskeletbouw, en is in België momenteel alleen verkrijgbaar via IBC.

Het is een compact bouwsysteem dat gebruikmaakt van monolithische volle wanden in houtcomposiet om ecologische, efficiënte en comfortabele woningen te bouwen.

Dankzij haar uitstekende eigenschappen, is Solidwood de enige methode die voor de volle 100 procent aan de norm van bio-ecologisch bouwen voldoet.

Eenvoudig en logisch bouwsysteem

Bij het Solidwood-systeem staan eenvoudig en logisch bouwen volledig centraal. Zo wordt er tijdens het bouwproces gebruikgemaakt van slechts één materiaal, namelijk OSB4.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die maken dat het systeem zeer eenvoudig inzetbaar is:

 • Elke wand is 25 mm dik, waardoor extreem grote afmetingen tot 3000 x 15.000 mm mogelijk zijn.
 • Er wordt gedacht in ‘layers’ met invulbare openingen, zodat er dit achteraf niet meer dient te gebeuren.
 • Alles wat overbodig is, wordt weggelaten: dekvloeren, gipsplaten, pluggen en ankers enzovoort.
 • Doordat overbodige zaken worden weggelaten en het houdt wordt samengeperst, is er geen overbodig gewicht.

Brandveilig en standvast

In tegenstelling tot wat veel mensen denken bij het woord “houtbouw”, is een houten woning zeer brandveilig. Bij Solidwood bedraagt de afbrandsnelheid zelfs maar 0,69 mm per minuut!

Ook de vormstabiliteit ligt bij Solidwood veel hoger dan bij een ander type houtbouw. De bouw van uw constructie wordt namelijk volledig berekend en geschroefd tot 3D-stabiele volumes, waardoor deze resistent is tegen wind en aardbevingen.

Ecologisch

Volgende elementen maken dat u met Solidwood er zeker van kan zijn, dat u kiest voor een ecologisch bouwsysteem:

 • De OSB4-platen worden formaldehydevrij verlijmd met een één-component polyurethaanlijm.
 • Het hout wordt verspaand en is afkomstig van geteelde jonge bomen.
 • Het hout is PEFC-gekeurd en FOODCERTIFIED.
 • Het bouwsysteem is volledig droog. Er is dus geen water en uithardingsproces nodig, waardoor uw ruwbouw in slechts drie à vier dagen overeind staat!
 • Het systeem is energiezuinig en draagt bij tot een gezonde woonomgeving.
 • De thermische geleidbaarheid en de geluidsisolatie zijn buitengewoon.

Rechtstreekse afwerking

Door de eenvoud in het systeem hoeft u zich geen zorgen maken over de onderlinge verbindingen: deze zijn luchtdicht en mechanisch verzekerd.

De wandeigenschappen zijn op thermisch en akoestisch gebied uitmuntend, maar ook de grote dampweerstand laat toe dat de afwerking aan de buitenzijde rechtstreeks kan worden aangebracht (ook door verlijming).

Het droge bouwprincipe brengt de technieken samen in het verlaagd plafond en laat toe op de vloeren rechtstreeks te tegelen of vloerverwarming aan te brengen.

Verder zijn een combinatie van klassieke hout- en staalconstructies volledig integreerbaar in het systeem, mits er aandacht is voor de luchtdichtheid.

Wenst u meer informatie over Solidwood of wil u graag één van onze Solidwood-woningen bekijken? Neem dan contact met ons op!

Joris Gillis

joris@ibc.be

Het is mijn doel om klanten te begeleiden in hun zoektocht naar hun droomwoning! Zelf zit ik al meer dan 20 jaar in de houtbouw sector en heb ik doorheen mijn loopbaan vele innovaties van dichtbij meegemaakt. IBC is een voorloper in het toepassen van nieuwe technieken en houtbouwmethodes.