03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

3 redenen waarom IBC+Solidwood geschikter is dan CLT houtbouw

Een huis of appartementsblok bouwen, wordt door velen ervaren als een periode van onzekerheid en stress. Denk maar aan aannemers waarop u moet wachten, beton die moet uitharden, weersomstandigheden die de werken vertragen, … 

Dankzij IBC+Solidwood, een innovatief alles-in-één houtbouwsysteem, hoeft u zich hierover geen zorgen meer te maken.

IBC+Solidwood wordt vaak vergeleken met CLT-bouw, aangezien men bij beide houtbouwsystemen met grote, verlijmde panelen werkt. Hierdoor kunnen huizen op slechts enkele maanden tijd volledig opgetrokken worden.

Toch zijn er enkele significante verschillen…

Wat zijn de gelijkenissen tussen IBC+Solidwood en CLT?

IBC+Solidwood is een compact bouwsysteem dat gebruik maakt van monolithische, volle wanden in houtcomposiet. Het resultaat? Ecologische, efficiënte en comfortabele woningen. De productie van meerlagig houtcomposiet vergt veel minder koolstofdioxide dan andere materialen in de bouwindustrie.

Tijdens het proces worden de houten wanden luchtdicht geschroefd.

Dit brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Geluidsisolerend
  • Aardbevingsbestendig
  • Waterafstotend
Opbouw in Solidwood
Opbouw in Solidwood
Bij CLT of cross laminated timber worden houtfineerlagen kruiselings op elkaar verlijmd tot panelen. Omdat de houtvezels door de loodrechte verlijming in twee richtingen aanwezig zijn, genieten zij eveneens van de voordelen die hierboven werden vermeld.
Zowel bij IBC+Solidwood, als bij CLT-bouw worden de panelen geprefabriceerd. Dit betekent dat alle uitsparingen reeds zijn uitgezaagd voor ze toekomen op de werf. Daarnaast laten beide systemen een droge afwerking toe, waardoor u niet te maken heeft met vervelende wachttijden.
Tenslotte voldoen beiden aan de strenge BEN-normen die vanaf 2021 zullen gelden.

Waarin verschilt IBC+Solidwood dan van CLT?

CLT-bouw heeft enkele nadelen ten opzichte van IBC+Solidwood.

Bij IBC+Solidwood zijn alle uitsparingen voor de nutsvoorzieningen reeds voorzien. Bij CLT moeten de meeste leidingen nog uitgefreesd worden. Deze moeten daarna dan terug dicht gewerkt worden met kneedbaar hout en/of moet men de binnenkant van de panelen met gyproc bekleden.

Laat dit nu juist één van de redenen zijn waarom IBC naar een nieuw én innovatief systeem op zoek is gegaan: teruggaan naar eenvoudige, simpele constructies met minder handelingen en dus minder kans op fouten!

Eenvoudige constructie met Solidwood
Eenvoudige constructie met Solidwood

Indien men bij CLT niet opteert voor een afwerking met gipsplaten, maar het hout zichtbaar wenst te houden, dan is men altijd onderhevig aan enige vorm van krimp- en kruip, zoals dit ook het geval is bij bijvoorbeeld hout- en stapelbouw. Heeft deze aanpak gevolgen naar het constructieve toe? Helemaal niet, dit is puur een esthetische kwestie.

Tenslotte raden we u aan om te opteren voor IBC+Solidwood wanneer u van plan bent om appartementen te bouwen.

Bij het gebruik van CLT dient u tussen de appartementen namelijk extra geluidsisolatie te voorzien. Bij Solidwood is dit een totaal ander verhaal. Doordat de OSB-IV panelen over zulke harde densiteit beschikken, krijgen we een veel stijvere constructie. Hierdoor is er dus praktisch geen trillingsoverdracht meer, met zeer goede akoestische resultaten tot gevolg.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!