03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Ecologisch bouwen  > Passief huis laten bouwen? Dan is hout uw beste keuze
passief huis

Passief huis laten bouwen? Dan is hout uw beste keuze

Bent u het beu om de verwarming overuren te laten draaien in de winter en uw huis uit te rusten met twintig ventilatoren in de zomer? Dan klinkt een passief huis u misschien als muziek in de oren.

Maar wat is een passief huis exact? En waarom is hout het beste bouwmateriaal voor zo’n woning? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Wat is een passief huis?

Een passief huis is een huis waar u zowel in de winter als in de zomer van hetzelfde binnenklimaat geniet. Dat wil zeggen dat uw woning zowel de warmte van de zon als de energie van uw elektrische apparaten zo efficiënt mogelijk benut.

Maar u spreekt pas echt van een passief huis wanneer het voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. 

Kort samengevat:  in uw huis mag u slechts 15 kWh per jaar verbruiken aan verwarming per m² vloeroppervlakte. 

Gelukkig voldoet elk IBC-huis aan deze normen. Als u een passief huis laat bouwen, bent u hier dus aan het juiste adres.

Waarom is hout belangrijk als u een passief huis laat bouwen?

Wanneer u het binnenklimaat van uw woning wilt reguleren, denkt u waarschijnlijk meteen aan ‘isolatie’. Isolatie is dan ook dé grote reden om voor hout te kiezen. 

Hout is luchtdicht

Uit de lessen fysica weten we dat warme lucht stijgt. In traditionele woningen ontsnapt er daarom veel warmte via het dak. Let maar eens op wanneer het gesneeuwd heeft. De daken waar de sneeuw op blijft liggen zijn degenen die goed geïsoleerd zijn.

Hout zorgt ervoor dat uw woning geniet van een grote luchtdichtheid. De warme lucht die anders door uw dak zou ontsnappen, kan nu geen kant op. 

Maar dat gaat natuurlijk in twee richtingen. In de zomer vindt warme lucht geen weg naar binnen, zeker wanneer uw passief huis is uitgerust met driedubbele beglazing. 

Hout absorbeert bijna geen warmte

Wanneer we spreken over de ‘warmtegeleidingscoëfficiënt’, dan hebben we het over hoe goed een bepaald bouwmateriaal warmte geleidt.

Hoe hoger die coëfficiënt is, hoe meer warmte het absorbeert en hoe groter de invloed ervan op uw huis is.

Zo bedraagt de warmtegeleidingscoëfficiënt van aluminium maar liefst 230 en dat van staal 52. Metalen zijn de bouwmaterialen die de meeste warmte absorberen. Hoe meer metaal in uw huis verwerkt zit, hoe meer last u daarvan ondervindt.

De warmtegeleidingscoëfficiënten van de voornaamste bouwmaterialen zijn:

Bouwmateriaal Warmtegeleidingscoëfficiënt
Naaldhout 0,12
Loofhout 0,19
Beton 1,75
Baksteen 1
Staal 52
Aluminium 230

Of om het even in perspectief te plaatsen: naaldhout isoleert tot 15 keer beter dan beton

Hout reguleert de luchtvochtigheid

Hier in België hebbenwe steeds vaker te maken met ‘vochtige hittes’. Dat wil zeggen: hoge temperaturen in combinatie met hoge luchtvochtigheid. En dat is een probleem.

Denk maar eens aan uw lichaam: dat zorgt voor afkoeling door te zweten. Maar wanneer de lucht al vol vocht zit, krijgt uw lichaam geen kans om te zweten

Gelukkig heeft u dat probleem niet in een houten passief huis. Bij een hoge luchtvochtigheid treedt de vochtregulerende werking van hout op. Het absorbeert het teveel aan vocht, waardoor uw huis altijd over een perfect binnenklimaat beschikt. En op die manier slaagt ook uw lichaam erin om af te koelen!

Dankzij hout vermijdt u bouwknooppunten

Een bouwknooppunt is een plaats in de structuur van uw woning waar de isolatielaag onderbroken is. Dat zijn plekken waar verschillende bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld beton en staal, samenkomen.

Dat is de achillespees wat isolatie betreft, want daar kan de binnenlucht ontsnappen en de buitenlucht binnendringen. En dat kan u heel wat kosten aan verwarming of airconditioning. Hoe meer bouwknooppunten, hoe minder zuinig uw woning is. 

Bij de houtskeletbouw van IBC hoeft u zich daar al geen zorgen om te maken: passieve huizen mogen namelijk geen bouwknooppunten bevatten.

Conclusie?

Zo ziet u maar: bij het bouwen van een passief huis is hout de beste keuze, want:

  • Hout is luchtdicht.
  • Hout absorbeert bijna geen warmte.
  • Hout reguleert de luchtvochtigheid.
  • Dankzij hout vermijdt u bouwknooppunten.

Benieuwd hoe IBC uw passief huis kan bouwen? Contacteer ons en samen bouwen we aan uw droomhuis!

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!