03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Natuurlijk bouwen, duurzaam wonen – de voordelen van hout op een rij

Wie kiest voor een woning in natuurlijke materialen, kiest niet enkel voor authenticiteit en kwaliteit, maar ook voor duurzaam wonen. Hout is namelijk een uitstekende isolator en draagt bij tot een energiezuinige of zelfs energieneutrale woning. De link tussen natuurlijk bouwen en duurzaam wonen? Die belichten we hieronder!

Natuurlijk bouwen met hout

In de houtbouw onderscheidt men twee types: massieve houtbouw en houtskeletbouw. Bij die eerst zijn de binnenmuren volledig van hout gemaakt, bij de tweede is alleen het skelet van hout. Bij deze laatste bestaat de buitengevel met andere woorden uit gevelsteen, binnenin worden vaak gyprocwanden geplaatst.

Massieve houtbouwwoning
Massieve houtbouwwoning
Terrasoverkapping in houtskeletbouw
Terrasoverkapping in houtskeletbouw

Hout: een bewuste groene keuze

Voor welk type u ook kiest, met hout kiest u voor duurzaamheid én voor het milieu.

Om te beginnen bij die eerste: een houten woning is een stevige woning. Dat wisten onze voorouders al. Bouwt u een woning in hout, dan bouwt u voor de eeuwigheid. En omdat hout een natuurlijk product is, is de impact op het milieu tijdens het bouwproces tot een minimum beperkt. De houtsoorten die gebruikt worden, zijn afkomstig van bossen die deel uitmaken van strenge herbebossingsprogramma’s. Voor elke boom die gebruikt wordt, komt er dus minstens één bij elders.

Hout als isolator

Hout kan uitstekende isolerende waarden voorleggen. Het is niet toevallig dat men in passiefwoningen meestal voor houten ramen kiest. U-waarden van 0,8 tot zelfs 0,63 W/m²K zijn geen uitzondering. Ter vergelijking: pvc en aluminium halen maximaal 0,78 en 0,8 m²K respectievelijk (hoe lager het cijfer, des te beter de isolatie).

Ook de akoestische isolatie is een plus in ons innovatieve Solidwood houtbouwsysteem. Bouwt u langs een drukke gewestweg in hout? Dan kunt u letterlijk op beide oren slapen.

Een Solidwood-woning brengt verschillende voordelen met zich mee
Een Solidwood-woning brengt verschillende voordelen met zich mee

De woning van uw dromen

Ligt het milieu u nauw aan het hart? Stapt u het liefst duurzaam door het leven? En houdt u van die warme uitstraling? Dan is een houten woning écht iets voor u! Houtbouw gaat trouwens razendsnel vooruit. U kunt dus snel verhuizen!

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!