03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Massieve houtbouwmethode

Welke isolatiemethodes zijn mogelijk bij massieve houtbouw?

Bij houtskeletbouw wordt de woning geïsoleerd door isolatie te plaatsen in de ruimte tussen de houten stijlen en regels.

Bij massieve houtbouw daarentegen, wordt de woning opgebouwd uit massieve, vierzijdig geschaafde houten balken die in elkaar worden geplaatst middels een tand- en groefsysteem. De isolatie wordt aan de buitenkant geplaatst.

Hieronder vertellen we je alles over mogelijkheden met massieve houtbouw!

Massieve houtbouw
Massieve houtbouw

Efficiënte isolatie en luchtdichtheid

Hout is van zichzelf een uitstekende isolator, en heeft het betere thermische eigenschappen dan steen en beton, maar er is nog een bijkomend voordeel: de vaste structuur met massieve panelen.

Deze zorgen dat de woning zelfs zonder isolatie al zo goed als luchtdicht is. Doordat de wanden, vloeren en het dak na de montage één geheel vormen, kunnen massieve houtbouwwoningen extreme isolatiewaarden halen.  

De uitsparingen voor water en elektriciteit worden al op voorhand uitgezaagd en zijn weggewerkt in de houten wanden. Op die manier doorboren ze het luchtdichte scherm niet en is er een minimaal warmteverlies. Ramen en deuren worden ook op voorhand voorzien in de panelen, en kunnen volledig luchtdicht worden aangesloten op de wanden en de isolatie.

Om deze redenen is massieve houtbouw een flexibele oplossing voor een passiefhuis tegen een betaalbare prijs.

Isolatiemethodes massieve houtbouw

Na de plaatsing van de massieve houten structuur, wordt de woning dampdoorlatend, maar toch luchtdicht ingepakt.

De isolatie wordt dus aan de buitenkant geplaatst, en zo blijven de houten panelen zichtbaar aan de binnenkant als u dat wenst. U kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de woning zelf de afwerking kiezen.

Doordat de buitenkant vrij is en er comfortabel aan gewerkt kan worden, kan de isolatie heel precies geplaatst worden. Afhankelijk van het gewenste rendement kiest u dikkere of dunnere isolatie, en ook het materiaal kiest u zelf. Dit kunnen bijvoorbeeld rotswolplaten zijn of stijve PUR- (polyurethaan) of PIR-platen (polyisocyanuraat).

Daarbovenop komt nog een afwerkingslaag om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht, en aan de buitenkant kan u bijvoorbeeld kiezen voor bakstenen of platen.

Joris Gillis

joris@ibc.be

Het is mijn doel om klanten te begeleiden in hun zoektocht naar hun droomwoning! Zelf zit ik al meer dan 20 jaar in de houtbouw sector en heb ik doorheen mijn loopbaan vele innovaties van dichtbij meegemaakt. IBC is een voorloper in het toepassen van nieuwe technieken en houtbouwmethodes.