03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Is een houten huis brandveilig?

De veronderstelling is vaak:

“Hout is een brandbaar materiaal, dus een houten huis zal wel minder brandveilig zijn dan een stenen woning.”

Stelt u zich vragen bij de brandveiligheid van een houten huis?

Begrijpelijk, maar laat ons uitleggen waarom u niet ongerust moet zijn. Want een houten woning is stukken brandveiliger dan u denkt.  Al blijft het blijft wel raadzaam om een aantal preventieve maatregelen te nemen, zowel in de ontwerpfase als in de uitvoeringsfase. Voor de duidelijkheid leggen we ook het onderscheid uit tussen de brandreactie en de brandweerstand.

Is een houten huis brandveilig?

Brandreactie vs. brandweerstand

De brandreactie verwijst naar kenmerken van materiaal die het ontstaan en de verspreiding van vuur beïnvloeden.

Hout dat geen brandwerende behandeling heeft gekregen, wordt beschouwd als een brandbaar materiaal uit klasse D volgens de Europese classificatie. Deze classificatie gaat van A (onbrandbaar) tot F (zeer brandbaar). D is dus een gemiddelde score, maar meer aan de brandbare kant.

De brandweerstand heeft te maken met de mate waarin een bouwelement zijn dragende functie behoudt voor een bepaalde tijd. Ook dit is belangrijk om te weten, want het maakt een evacuatie van de aanwezigen en de interventie van hulpdiensten mogelijk. Hout scoort een stuk beter voor deze parameter. De relatief trage verkoling van hout bij brand zorgt ervoor dat de mechanische eigenschappen lang behouden blijven.

Het verkoolde hout aan de buitenkant doet dienst als een beschermlaag voor de onverbrande houten kern. Daardoor blijft de stabiliteit van het gebouw voor een langere tijd gewaarborgd.

Een houten huis = brandveilig

Een houten huis is zeker niet minder brandveilig dan andere woningen, ook al wordt vaak gedacht van wel. Zoals we eerder al vermeldden, beschermt hout zichzelf als het verbrandt. De houtskoollaag aan de oppervlakte vertraagt de verbranding, en beschermt zo het onderliggende hout.

Bovendien krijgen we bij IBC een ATG-certificaat voor onze woningen. Dit garandeert dat we duurzame en brandveilige woningen opleveren. Zowel qua materialen (al ons hout krijgt een brandwerende behandeling) als qua uitvoering.

Wie een houten huis bouwt met IBC, kan dus zeker zijn van een brandveilig huis.

Maatregelen om brandveiligheid te verzekeren

Hoewel een houten huis dat op de juiste manier gebouwd wordt en waarvan de materialen behandeld zijn zeker brandveilig is, kan het toch nuttig zijn om een aantal preventieve maatregelen te nemen, zowel in het ontwerp als in de uitvoeringsfase.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de risico’s bij een brand zo veel mogelijk te beperken, de verspreiding van het vuur te stoppen en de stabiliteit zo lang mogelijk te garanderen.

In de ontwerpfase kunt u de risicozones (bijvoorbeeld de ruimte waar de elektriciteitsmeter hangt) best zo goed mogelijk van de leefruimtes afschermen. In technische ruimtes kan u ervoor kiezen om minder hittegevoelige materialen te gebruiken (zoals betonblokken), of de houten elementen af te schermen met onbrandbare materialen (zoals gipsplaten).

Om de efficiëntie van deze beschermende materialen te garanderen, laat u die best door vakmensen plaatsen. Vooral de overgangen tussen verschillende delen en de ramen zijn belangrijk, en hier moet in de uitvoeringsfase voldoende aandacht aan worden besteed.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!