Bezoek ons tentoonstellingspark

Elke dag open van 12u30 tot 17u30

03 / 464 06 00

info@ibc.be

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

De invloed van houtbouw op het K-peil en E-peil

Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan de EPB-eisen, waarbij EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat.

Om de EPB-vereisten te halen zijn vooral het E-peil en het K-peil belangrijk.

Klinkt dit allemaal als Chinees in uw oren? Hieronder haarfijn uitgelegd waarmee u concreet moet rekening houden.

Wat is het K-peil en het E-peil?

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van uw woning en de vaste installaties (onder andere voor verwarming en verlichting) in standaardomstandigheden. Het wordt bepaald door de isolatie, de luchtdichtheid en oriëntatie van een gebouw of woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger uw woning is.

Het K-peil geeft aan hoe goed geïsoleerd de woning in zijn geheel is. Deze isolatiewaarde bekijkt de bouwschil: de muren, vloeren, dak, ramen en deuren. Hoe lager het K-peil, hoe beter uw woning geïsoleerd is.

Hoe lager het K-peil en E-peil van uw woning, hoe duurzamer
Hoe lager het K-peil en E-peil van uw woning, hoe duurzamer

Hoe zit het voor houtbouw?

Lage energiewoningen en passiefhuizen zijn vaak opgetrokken in houtbouw, omdat deze bouwwijze toelaat om snel en gemakkelijk huizen te bouwen die energiezuinig én goed geïsoleerd zijn.

Het K-peil en houtbouw

Bouwknopen of koudebruggen hebben een negatieve invloed op het K-peil.

Een bouwknoop is een plaats in de bouwschil waar veel warmte verloren kan gaan. Het zijn plaatsen waar verschillende constructieonderdelen samenkomen, bijvoorbeeld de vloer en de muur.

Door de lage warmtegeleidingscoëfficiënt of thermische geleidbaarheid van hout, komen bouwknopen minder vaak voor bij houtbouw dan bij traditionele spouwmuren.

U heeft misschien ook al wel gemerkt dat hout nooit echt koud aanvoelt en metselwerk wel.

Het E-peil en houtbouw

Massieve houtbouwmethode
Massieve houtbouwmethode

Voor het E-peil is de luchtdichtheid een belangrijke factor.

Zelfs goed geïsoleerde huizen verliezen heel wat warmte langs allerlei spleten en kieren. Zo verliest u dus veel energie, en zal u ook een hoger E-peil krijgen. 

Door luchtdicht te bouwen kunt u op een vrij eenvoudige manier een lager E-peil krijgen. Bij massieve houtbouw wordt gewerkt met volle houten wanden die dampdoorlatend maar toch luchtdicht worden ingepakt.

Zelfs de installatie van elektriciteit, wat anders een plek is die veel lucht doorlaat, doorboort het luchtdichte scherm niet. Alle platen worden op voorhand op maat gemaakt en de elektriciteit wordt in de wanden weggewerkt.

Nadien kunt u nog isolatie naar wens plaatsen, wat op zijn beurt weer goed is voor het K-peil.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!