03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Hybride bouwen: het beste van twee werelden

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende bouwmethodes dat de keuze er niet makkelijker op wordt.

Gaat u voor een traditioneel bakstenen huis, staalbouw, massieve houtbouw of houtskeletbouw?

Elke methode heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Bij een hybride bouw combineert u twee of meer verschillende bouwmethoden. De bedoeling is dat u het beste van twee werelden overhoudt en dat de minpunten van de ene methode opgeheven worden door de sterktes van de andere.

Ontdek hier wat hybride bouwen is, welke methodes u kan combineren, wat gevolgen zijn voor de bouwknopen en de aandachtspunten.

Houten huizen hebben een goede akoestiek
solidwood appartementsgebouw oprit

Wat is hybride bouwen?

Twee of meer verschillende bouwmethoden combineren in hetzelfde huis, dat is hybride bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een huis waar beton en houtskeletbouw worden gecombineerd: beton zorgt voor robuustheid en inertie, en houtskeletbouw voor hoge isolatiewaarden en een snelle bouwtijd.

De combinaties zijn eindeloos: combineer staal met massieve houtbouw, glas met een traditionele stenen woning, of ga voor een integratie van staal in metselwerk of houtstructuren.

De volgende toepassingen zijn het meest gangbaar in woningen:

  • wanden: metselwerk, staal, beton, houtskelet of massieve houtbouw
  • vloeren: beton of hout
  • daken: hout of staal

Heel wat minpunten van een bouwmethode kunnen opgeheven worden door de sterktes van een andere bouwmethode met hybride bouwen. Het moet dan wel doordacht gebeuren. U werkt het best samen met een partij met kennis van zaken.

Wilt u uw woning uitbreiden in de hoogte? Dan is hout een uitstekende keuze, omdat het heel licht is.

Door verschillende methodes te combineren met hybride bouwen, kan u een woning bouwen die beter aansluit bij uw verwachtingen, behoeften en smaak.

Hybride na verbouwingen?

U denkt misschien dat hybride bouwen iets nieuw is, maar eigenlijk wordt het al heel lang toegepast op traditionele Belgische woningen.

Er is vaak een dragende structuur van metselwerk in combinatie met een houten dakstructuur. Voeg daar nog een betonnen kelder aan toe en u combineert al drie bouwmethodes in één woning.

Of heeft u een huis in houtskeletbouw en wilt u graag grote raampartijen? Dan worden er vaak stalen liggers of kolommen gebruikt om de afstand te overbruggen.

aanbouw-hout

Hybride bouwen wordt ook veel gebruikt bij verbouwingen, en dan wordt er vaak gekozen voor houtskeletbouw of massieve houtbouw omdat dit heel wat voordelen met zich meebrengt. Zo is het snel klaar en licht genoeg om bovenop een bestaande constructie te bouwen.

Bij massieve houtbouw worden alle onderdelen op voorhand gefabriceerd en moeten ze ter plaatse alleen nog in elkaar gezet worden. 

Dat maakt de bouwtijd nog korter, en er zijn geen droogtijden. Op die manier wordt een houten aanbouw aan uw woning een fluitje van een cent.

Aandachtspunten bij hybride bouwen

Hybride bouwen brengt heel wat voordelen met zich mee, maar er zijn ook enkele aandachtspunten.

U schakelt het best een architect en een aannemer in met kennis van zaken. U kan er ook voor kiezen om verschillende vakmensen in te zetten met elk hun eigen specialisatie. Een goede planning waarbij de verschillende werken op elkaar aansluiten, is cruciaal.

Bij verbouwingen is het tot slot nog belangrijk dat de luchtdichte laag en de isolatielaag ononderbroken doorlopen, zodat u geen warmte verliest.

Joris Gillis

joris@ibc.be

Het is mijn doel om klanten te begeleiden in hun zoektocht naar hun droomwoning! Zelf zit ik al meer dan 20 jaar in de houtbouw sector en heb ik doorheen mijn loopbaan vele innovaties van dichtbij meegemaakt. IBC is een voorloper in het toepassen van nieuwe technieken en houtbouwmethodes.