03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Massieve houtbouw  > De ins & outs van een houten woonunit
Houten woonunit

De ins & outs van een houten woonunit

Steeds meer senioren kiezen ervoor om te wonen in kangoeroewoning of woonunit. Op die manier zijn serviceflats of rusthuizen nog niet aan de orde, en blijven ze in de buurt van vrienden en familie. Ook IBC verzorgt houten woonunits

Maar wat zijn de voordelen van zo’n houten woonunit? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Wat zijn de voordelen van een houten woonunit?

De voordelen van een houten woonunit zijn drieledig. Er zijn voordelen voor de inwoner van de woonunit én voor de eigenaars van het huis. Maar ook hout gebruiken als bouwmateriaal heeft zijn voordelen.

De inwoners van een woonunit kunnen langer thuis blijven wonen, dicht bij de mensen die ze graag zien. Zo zien ze de kleinkinderen opgroeien, hebben ze het financieel gemakkelijker en hoeven ze zich zeker niet eenzaam te voelen. 

De eigenaars van de woning genieten bovendien van een financieel voordelige situatie. De kosten worden nu door één of meerdere extra personen gedragen. Maar ook in het huishouden is er iemand extra aanwezig om op de kinderen te passen of boodschappen te doen. 

De voordelen van hout als bouwmateriaal? Het is duurzaam en een uitstekende isolator. Om die manier zorgt hout continu voor een perfect binnenklimaat. Lees hier meer over de voordelen van hout!

Zijn er ook nadelen verbonden aan een houten woonunit?

Houten woonunits hebben hun voordelen, maar er zijn ook nadelen. 

Een eerste nadeel van een kangoeroewoning is een mogelijk gebrek aan privacy. Het hangt er natuurlijk vanaf of u een apart houten bijgebouw laat bouwen of eerder kiest voor een houten aanbouw. Hoe kleiner de afstand tussen huis en woonunit, hoe minder privacy beide partijen hebben.

Het tweede en laatste nadeel? De eigenaars van het huis kunnen niet langer alles alleen beslissen. Een extra inwoner leidt ook tot inspraak voor iedereen. En dat zorgt soms voor compromissen of zelfs discussies.

Maar over het algemeen geldt er 1 regel wat samenwonen betreft: goede afspraken maken goede vrienden. Er zijn echter nog zaken waar u rekening mee moet houden voor u een houten woonunit laat bouwen.

houten woonunit

Waar moet u allemaal rekening mee houden?

Ten eerste: mag u wel een houten woonunit plaatsen? Niet alle gemeenten laten zo’n houten aan – of bijbouw toe. Vraag dus zeker na bij de Dienst Ruimtelijke Ordening wat u wel en niet kan doen.

Als u toestemming krijgt, heeft u in sommige gevallen een stedenbouwkundige vergunning nodig. In de meeste gevallen is de vuistregel: als het gebouw meer dan 40 m² in beslag neemt, heeft u een vergunning nodig. Maar het kan zijn dat de plaatselijke voorschriften iets anders vermelden. Best navragen dus!

Ook bij het ontwerpen van uw houten woonunit zijn er een paar zaken waar u over moet nadenken.

De eerste vraag: waar komt de woonunit? Ziet u het als een houten aanbouw met slechts één deur tussen huis en woonunit? Of is het een apart bijgebouw dat volledig losstaat van het huis? Probeer de woonruimte wel op het gelijkvloers te houden. Als de inwoner ouder wordt, kunnen trappen problematisch worden.

Daarnaast moet u zich ook afvragen welke voorzieningen er nodig zijn. Elektriciteit is vanzelfsprekend. Maar gaat u ook een aparte wc, douche of zelfs keuken voorzien? Dan moeten er uiteraard waterleidingen aangelegd worden. 

U kan zich ook afvragen wat er met de kangoeroewoning zal gebeuren als de oorspronkelijke bewoner weggaat of, helaas, sterft. Geeft u de woning een ander doel, of laat u er iemand anders in wonen? Stof om over na te denken, maar mogelijkheden zijn er in overvloed.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

U maakt een houten woonunit zo groot of klein als u zelf wilt. Heeft u vragen of ideeën? Contacteer ons voor een gesprek!

Joris Gillis

joris@ibc.be

Het is mijn doel om klanten te begeleiden in hun zoektocht naar hun droomwoning! Zelf zit ik al meer dan 20 jaar in de houtbouw sector en heb ik doorheen mijn loopbaan vele innovaties van dichtbij meegemaakt. IBC is een voorloper in het toepassen van nieuwe technieken en houtbouwmethodes.