03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Is een houten woning compleet onderhoudsvrij na oplevering?

Bij een houten woning denkt u waarschijnlijk aan serieuze onderhoudswerken achteraf. Dit is echter een misvatting, want massiefbouw vraagt niet meer onderhoudswerkzaamheden dan een klassieke woning. IBC+Solidwood biedt zelfs alle comfort van traditionele bouwmethoden en gaat ook onbehandeld jarenlang mee.

De levensduur kan nog aanzienlijk verlengd worden door het op voorhand juist te behandelen! Op die manier is het mogelijk om de natuurlijke weerstand tegen zwammen en schimmels verder op te schroeven. Zo wordt het Solidwood-verhaal nóg duurzamer.

Moderne, onderhoudsvriendelijke Solidwood-woning
Moderne, onderhoudsvriendelijke Solidwood-woning

Brandwerend, onderhoudsarm of onderhoudsvrij

Afhankelijk van de behandelingsmethode die u kiest kan het hout brandwerend en onderhoudsarm tot zelfs helemaal onderhoudsvrij gemaakt worden.

Omdat dit grotendeels op voorhand gebeurt en niet vaak herhaald moet worden, is het onderhoud van uw huis een fluitje van een cent.

Houten bekleding

Veel is natuurlijk afhankelijk van de afwerking die u kiest.

Als u gaat voor een stenen gevel en bezette muren aan de binnenkant, is er geen verschil met een traditioneel huis. Als u echter tijdens de afwerking kiest voor een houten gevel of een houten binnenbekleding, ligt het anders voor het onderhoud.

Dit wil niet zeggen dat hout niet onderhoudsvriendelijk is. Na een aangepaste afwerking met olie, vernis, beits of verf, vraagt hout niet meer onderhoud dan andere materialen.

Voor het beste resultaat kan u dit best (laten) doen voordat de planken of balken in de woning gebruikt worden. Zo zijn alle onderdelen goed beschermd tegen vocht.

Andere factoren

Bij verf of beits herhaal je deze behandeling best om de vier tot zeven jaar, maar dit is dus afhankelijk van het materiaal dat je kiest om het hout te onderhouden. Het zijn maar globale richtlijnen, ook het weer en de locatie hebben zo hun invloed.

Sowieso is het een goed idee om jaarlijks te checken op scheuren of kiertjes en die dicht te beitsen of te schilderen. Als het hout ergens aangetast is door schimmel of insecten, kunt u ook snel curatief behandelen.

Joris Gillis

joris@ibc.be

Het is mijn doel om klanten te begeleiden in hun zoektocht naar hun droomwoning! Zelf zit ik al meer dan 20 jaar in de houtbouw sector en heb ik doorheen mijn loopbaan vele innovaties van dichtbij meegemaakt. IBC is een voorloper in het toepassen van nieuwe technieken en houtbouwmethodes.