03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Houten huis of stenen huis? De voor- en nadelen op een rij

Als u binnenkort gaat bouwen en momenteel volop de mogelijkheden bekijkt, bent u ongetwijfeld al de houtbouwmethode tegenkomen. Naast de grond, uw budget en het bestemmingsplan is het materiaal waar u mee bouwt, natuurlijk ook van doorslaggevende aard voor het eindresultaat. Kiest u voor een houten huis of toch een stenen huis? Veel hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Hieronder de argumenten voor beide methoden!

Waarom (niet) kiezen voor een houten huis?

Aan het bouwen van een houten huis zijn heel wat voordelen verbonden. De prachtige, karakteristieke uitstraling van hout is een emotioneel argument, de korte bouwtijd en de lagere verwarmingskosten zijn op hun beurt rationele motieven. Vooral de hoge isolatiewaarde is vaak doorslaggevend voor mensen om te kiezen voor een houten huis in plaats van een stenen huis. Deze is namelijke rechtstreeks van invloed op uw energiefactuur! Ook de minimale milieubelasting geeft bij veel twijfelaars de doorslag. De levensduur? Die bedraagt, zoals voorbeelden uit het verleden ons geleerd hebben (houten huizen in steden, chalets in bergdorpen), tot vele honderden jaren!

Met een houten woning geniet u van een hoge isolatiewaarde
Met een houten woning geniet u van een hoge isolatiewaarde
Houten woningen hebben een karakteristieke uitstraling
Houten woningen hebben een karakteristieke uitstraling

De voordelen op een rijtje:

  • korte bouwtijd
  • hoge isolatiewaarde – lagere verwarmingskosten
  • minimale milieubelasting
  • karakteristieke uitstraling – maar eveneens moderne woningen

Als grootste tegenargumenten worden houtkrimp – het natuurlijk krimpen en uitzetten van hout – en vochtgevoeligheid aangehaald, ook al zijn de nodige behandelmethoden ruimschoots voorhanden. Al weet men tegenwoordig perfect op welk vochtigheidspercentage het hout verzaagd moet worden om dit grotendeels te voorkomen, hout blijft een natuurlijk product.

Waarom (niet) kiezen voor een stenen huis?

Wie kiest voor hout, kiest voor een korte bouwtijd
Wie kiest voor hout, kiest voor een korte bouwtijd

Huizen in steen zijn sinds jaar en dag de standaard. Ze passen gemakkelijk in het straatbeeld en je vindt meer dan genoeg aanbieders die stenen huizen kunnen bouwen. Toch vertaalt dat zich niet meteen in de prijs: een stenen huis bouwen is erg duur, grotendeels vanwege de dure materialen en lange bouwtijd. De gebruikte materialen zorgen dan weer voor een leefklimaat dat gevoelig ongezonder is dan in een houten huis.

Houten huis of stenen huis: het verdict

Veel hangt natuurlijk af van uw persoonlijke voorkeuren, maar het moet gezegd dat houten huizen net iets meer voordelen kunnen voorleggen dan klassieke stenen huizen. Wat betreft de funderingen en de kelder zijn er trouwens geen verschillen tegenover de klassieke woningbouwmethode. Wat betreft de afwerking, zijn er heel wat mogelijkheden in houten huizen: het daktimmerwerk en de draagvloeren kunnen uit hout worden gemaakt, maar ook beton is mogelijk.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!