03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Een houten huis bouwen: de houtbouwmethode doorgelicht

Gaat u binnenkort bouwen en bent u momenteel volop bezig om de verschillende opties te bekijken? Dan kwam u waarschijnlijk al de mogelijkheid tegen om een houten huis te bouwen. Almaar meer mensen grijpen tegenwoordig terug naar de houtbouwmethode. Deze laat namelijk toe om snel en op een duurzame manier te bouwen, met als eindresultaat een gezond, rustgevend en onderhoudsvriendelijk huis. Wij vertellen u hieronder graag waarom een houten huis bouwen, een slim idee is.

Snel, gemakkelijk en duurzaam

Hout is misschien wel het oudste bouwmateriaal ter wereld, en niet zonder reden. Het is sterk, flexibel en bovendien ruim voorhanden. Als het wordt gekapt in duurzame bossen, kunt u er bovendien van op aan dat elke gekapte boom wordt vervangen door één of zelfs meerdere nieuwe bomen. Tel daarbij de uitstekende isolatiewaarde van hout, en de conclusie komt vanzelf: een houten huis bouwen is de way to go.

Bij Solidwood worden op voorhand houten panelen gefabriceerd
Bij Solidwood worden op voorhand houten panelen gefabriceerd

De handigste manier om dit te verwezenlijken, is door te kiezen voor het blokhutsysteem en zoveel mogelijk onderdelen prefab te laten maken. Alle elementen worden perfect voorbereid, gezaagd en uitgefreesd, wat garant staat voor een vlotte plaatsing.

Het hout is bovendien netjes gedroogd en geïmpregneerd, zonder ook maar enige vertraging op te lopen omwille van de weersomstandigheden. Handig, toch?

Sneller bouwen met prefab-elementen

De prefabmethode (zoals IBC+Solidwoodis te verkiezen bij het bouwen van een houten huis. Deze laat namelijk toe om de nodige panelen in de fabriek op maat te maken en af te werken. De plaatsing kan vervolgens erg snel gebeuren, net omdat alle uitsparingen precies zijn uitgezaagd en het weer bovendien geen roet in het eten kan gooien. De ruwbouw neemt zelfs maar een paar dagen in beslag! Het kraanwerk duurt drie à vier dagen, en op ongeveer een week tijd staat uw houten huis volledig onder dak.

Moderne, onderhoudsvriendelijke Solidwood-woning
Moderne, onderhoudsvriendelijke Solidwood-woning

De afwerking? Die kiest u volledig zelf. Afwerken met metselwerk is perfect mogelijk, maar u kunt het hout ook ongemoeid laten en als buitenzijde gebruiken. Om de vijf à zes jaar de buitenzijde behandelen met een natuurlijke beits, volstaat om deze in topconditie te houden! Er zijn ook erg veel onderhoudsvrije houtsoorten die als buitenbeplanking aangebracht kunnen worden, waardoor er absoluut geen schilderwerk meer nodig is.

Uw houten huis bouwen

Helemaal gewonnen voor de houtbouwmethode? Of toch nog niet helemaal overtuigd? Neem dan zeker ook in acht dat een houten huis bouwen garant staat voor thermisch en akoestisch comfort. Zowel ‘s zomers als winters is het aangenaam vertoeven in een houten huis. Ook het vochtregulerende vermogen van hout is een absolute troef.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!