03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Houtbouwmethode  > Houten carports: de mogelijkheden
Houten carport met terras

Houten carports: de mogelijkheden

Houten carports zijn populaire investeringen vandaag de dag. Ze zijn praktisch, budgetvriendelijk en u kunt er veel richtingen mee uit.

Maar waarom zou u een houten carport op maat laten bouwen? En welke mogelijkheden bestaan er allemaal?

De voordelen van een houten carport

U heeft natuurlijk uw eigen redenen om te kiezen voor een houten carport. Zo’n extra bijgebouw levert dan ook tal van voordelen op!

Ten eerste moet u uw wagen niet meer op de oprit laten staan. Dat wil zeggen dat de wagen beschermd is tegen onder andere hagelstormen, aangevroren ruiten en alles wat vogels er graag op achterlaten…

Daarnaast bestaan er veel afwerkingsmogelijkheden voor uw carport. Door te spelen met de algemene vorm, de houtsoort en de buitenafwerking kunt u alle kanten uit die u zelf wilt. U kunt kiezen voor modern, landelijk, klassiek of gewoon een simpele houten constructie! Het belangrijkste is vooral dat de carport bij uw woning past.

Verder heeft u geen bouwvergunning nodig om een carport te laten plaatsen, zolang het bouwwerk minder dan 40 m² in beslag neemt. Maar wees gerust: met 40 m² heeft u al een zeer uitgebreide carport.

Tot slot kiest u ook zelf hoe functioneel de carport zal zijn. Wilt u louter ruimte voorzien voor één of meerdere wagens? Of wilt u de carport combineren met een tuinhuis, een poolhouse of extra bergruimte? Wat u ook voor ogen hebt: alles is mogelijk.

dubbele houten carport

De mogelijkheden voor uw houten carport

Plaatsing en grootte

De eerste vraag die u zichzelf moet stellen is simpel: waar zal de carport komen?        

Wilt u aansluitend aan uw woning bouwen? Of dacht u eerder aan een volledig vrijstaande carport achter het huis? Hoe dichter bij het huis, hoe korter de afstand van voordeur naar wagen, natuurlijk. Dat kan al eens handig zijn in stormweer.

De keuzemogelijkheden hangen natuurlijk af van de grootte van de carport en de beschikbare ruimte. Een enkele carport bouwt u gemakkelijk tegen uw woning.                     Beschikt u over 2 wagens, 5 fietsen én een caravan die u ook graag onder de carport had geplaatst? Dan zal u uiteraard meer ruimte nodig hebben. 

Hou er rekening mee dat zelfs een smalle carport meestal minstens 3,5 meter breed is, en meer dan 7 meter lang

Functionaliteiten

We hebben het al eerder gezegd, maar u heeft veel mogelijkheden wat uw houten carport betreft. De grootte kiest u volledig zelf, net zoals de extra functies. Populaire toevoegingen aan een carport zijn onder andere:

  • bergingen voor fietsen of tuinmateriaal
  • poolhouses
  • tuinkantoren
  • lounge-gedeeltes
  • buitenkeukens

Afsluiting

U kunt ervoor kiezen om uw carport volledig af te sluiten. Dat wil zeggen: 3 muren en een poort om uw wagen(s) uit het zicht te houden. De poort kan dan een simpele deur zijn, maar evengoed een kantelpoort of schuifdeur

Maar een carport bestaat even vaak uit een basis van 4 stevige poten, en een dak. 

Vormgeving

Tot slot is er nog het uitzicht van uw houten carport. Eens u heeft besloten welke grootte en extra functionaliteiten u verkiest (al dan niet met afsluiting), kunt u beginnen nadenken over de afwerking.

Concreet gaat het dan over zaken zoals:

  • soort hout
  • soort houtbouw (houtskeletbouw, massieve houtbouw,…)
  • type dak (plat of hellend)
  • extra voorzieningen (waterafvoer of elektriciteit)
  • dakmateriaal (groen dak, standaard dakpannen,…)

Uw eigen houten carport

Ziezo! Dat waren de voornaamste elementen waarmee u uw carport kunt vormgeven. Heeft u nog vragen over uw project? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!