03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Een houten atelier bouwen in de tuin – uw hobby dicht bij huis

Houten huizen zijn bezig aan een stevige opmars, dat staat buiten kijf. Er wordt almaar vaker teruggegrepen naar het prachtige, onderhoudsvriendelijke natuurmateriaal – zowel voor huizen als voor bijgebouwen – en dat is uiteraard niet zonder reden. Een houten huis is niet alleen gezond, rustgevend en onderhoudsvriendelijk, er zijn nog tal van andere redenen om te kiezen voor hout.

Prachtige uitstraling

De karakteristieke uitstraling van hout is niet te versmaden. Een houten huis staat garant voor warmte, een unieke uitstraling en een rustgevend gevoel. Waarom denkt u dat vakantiewoningen en –chalets vaak zijn opgetrokken uit hout? Juist, omdat het een rustgevend effect heeft!

Geniet vanuit uw tuinatelier van de rust en de groene omgeving
Geniet vanuit uw tuinatelier van de rust en de groene omgeving

Uiterst duurzaam en ecologisch

Een houten huis ziet er niet alleen mooi uit, het is ook veilig, duurzaam en erg stevig. Houten huizen gaan levenslang (of soms honderden) jaren mee, en dat zonder dat er vervuilende productiemethodes aan te pas komen. Bovendien wordt er voor houten huizen gebruikt gemaakt van hout dat is gekapt in duurzame bossen. Voor elke gebruikte boom, wordt er een nieuwe geplant. Met andere woorden: bouwen met hout, is kiezen voor een ecologisch verantwoorde bouwmethode die de natuur minimaal belast. Dankzij herbebossing gaan er geen natuurlijke rijkdommen verloren.

Ook de isolerende waarde en het lage energieverbruik van hout, zijn mooi genomen. Afhankelijk van de gebruikte houtdikte, kunnen EPC-waardes van minder dan 0,4 worden gehaald. Een houten huis hoeft doorgaans trouwens minder verwarmd te worden, wat het energieverbruik ten goede komt.

Korte bouwtijd

tuinkantoor in hout
Uw tuinkantoor in hout staat op 3 à 4 maanden overeind

In tegenstelling tot bouwen met baksteen, wat door de band genomen zo’n zes à negen maanden in beslag neemt, gaat bouwen met hout veel vlotter. Doorgaans mag je rekenen op een bouwtijd van drie à vier maanden. Dat komt vooral omdat er in een houten huis geen droogtijd nodig is: het hout wordt op voorhand lucht en ovengedroogd en er moet – naast beton voor de fundering en eventuele chape – ook geen water worden verwerkt.

Een op en top gezond binnenhuisklimaat

Houten huizen staan garant voor een gezond woonklimaat. Verschillende studies hebben namelijk aangetoond dat omgevingen met veel hout synoniem zijn met stabiele luchtvochtigheid, wat het leefcomfort aanzienlijk beïnvloedt. Hout zorgt voor een goede balans tussen luchtvochtigheid en frisse lucht, waardoor droge hoest, kriebels in de keel, spierpijn en reuma veel minder kans krijgen.

Minder verwarmingskosten

Hout is poreus en heeft een lage thermische geleidbaarheid, waardoor er nagenoeg geen verschil is in temperatuur tussen het houtoppervlak en de omgeving. Aangezien het traag afkoelt en traag opwarmt, moet u minder verwarmen. Dat betekent een enorme besparing op uw energiefactuur.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!