03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Houten aanbouw

Maak je woning groter

IBC breidt uw woning uit

Een woning uitbreiden met een houten aanbouw lijkt soms moeilijker dan het eigenlijk is. We krijgen vaak mensen over de vloer die hun woning willen uitbreiden met onder andere:

 • een grotere keuken
 • een grotere badkamer
 • een extra slaapkamer

Een houten aanbouw is een snelle en efficiënte manier om uw woning uit te breiden. 

Maar wat zijn de voordelen ervan? En hoe gaan we bij IBC te werk voor uw houten aanbouw?

Het grote voordeel van een houten aanbouw?

Voor een aanbouw zijn de keuzes redelijk beperkt. U kunt kiezen voor een stenen aanbouw of een houten aanbouw

Waarom zou u kiezen voor een houten aanbouw?

 1. De bouwwerken verlopen tot 5x sneller dan bij een traditionele stenen aanbouw.
 2. U kiest de afwerking van de buitengevel. Dat kan in hout, maar net zo goed in andere materialen. Of misschien verkiest u hybride bouwen?
 3. Een houten aanbouw is brandveiliger dan een stenen aanbouw.
 4. Hout zorgt voor betere luchtkwaliteit in huis, wat bijvoorbeeld leidt tot minder last van allergieën.
 5. Houtbouw is een duurzame manier van bouwen. Al het hout dat we gebruiken, is afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

Maar hoe gaan we precies te werk voor een houten aanbouw?

1) Ontwerp

Elk bouwproject vraagt een ontwerp. Voor dat ontwerp heeft u 2 opties:

 • U laat op voorhand een architect een ontwerp uittekenen.
 • U schakelt ons in om een ontwerp te verzorgen.

Bij voorkeur heeft u al een ontwerp klaar wanneer u aanklopt bij IBC. Op die manier kunnen we zo snel mogelijk aan de slag met de werken.

Op basis van het geleverde ontwerp ontvangt u een eerste ruwe prijsschatting van het project. Dit is natuurlijk slechts een indicatie, want er zijn wel wat factoren die een invloed hebben op wat u uiteindelijk betaalt. 

Die factoren onderzoeken we in een volgend stadium.

2) Plaatsbezoek

Tijdens het plaatsbezoek onderzoeken we in welke mate we uw offerte al dan niet moeten aanpassen. Welke aspecten we daarbij bekijken?

Ten eerste is het belangrijk om te weten of er kranen nodig zijn om uw houten aanbouw voor elkaar te krijgen. Een open bebouwing is ideaal in dat geval. We kunnen overal rond en moeten niets over het huis liften. Maar bij een gesloten bebouwing is dat lastiger. In zo’n gevallen heeft u altijd een kraan nodig als u de aanbouw aan de achterkant van het huis wenst.

Een tweede factor die meespeelt is de ondergrond waarop u de aanbouw wenst. Is er al een betonplaat? Is die kwalitatief genoeg? Of kunnen we verder bouwen op een bestaand terras? Het kan ook perfect zijn dat we eerst een nieuwe betonplaat moeten gieten voor de bouwwerken kunnen starten.

Vervolgens onderzoeken we of we ook uw woning moeten aanpassen voor de aanbouw. Misschien moeten we een raam verwijderen omdat daar een muur komt. Misschien moet er een stuk muur weg zodat we daar een deur in kunnen plaatsen.

Dit zijn slechts 3 voorbeelden van de verschillende factoren die we bekijken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we na het plaatsbezoek een volledig idee hebben van de werken die moeten gebeuren. Op basis van die analyse ontvangt u een gefinetunede offerte ter goedkeuring.

3) Voorbereidende werken

Voordat we effectief beginnen aan uw aanbouw, moeten we nog enkele voorbereidende stappen treffen.

In de eerste plaats dienen we een bouwaanvraag in. Vervolgens onderzoeken de bevoegde instanties onder andere de bouwplannen en de gebruikte materialen. Met andere woorden: eens de bouwaanvraag is goedgekeurd, heeft u zekerheid dat u binnenkort geniet van een kwalitatieve aanbouw.

Maar er is ook een lastenboek nodig. Dat is het draaiboek van uw project en dus een leidraad voor uzelf en de aannemer. In het lastenboek staat onder andere uitgelegd:

 • welke bouwfasen we ondernemen;
 • welke materialen we gebruiken;
 • hoeveel en welke isolatie we gebruiken;
 • welke ramen we installeren;
 • zelfs waar er stopcontacten komen.

Vervolgens voeren we een stabiliteitsonderzoek uit, een cruciale stap in de voorbereiding. 

Tijdens dit onderzoek bekijken we in welke mate de ondergrond, uw woning en het ontwerp stabiel genoeg zijn om de last van de houten aanbouw te dragen. Het laatste dat u wenst zijn scheuren of verzakkingen in uw nieuwe woongedeelte. Een stabiliteitsonderzoek lost die problemen op voor ze zich kunnen voordoen.

Tot slot eindigen we met een isolatie-onderzoek. We onderzoeken onder andere de isolatie, luchtdichtheid en ventilatie van de houten aanbouw zodat u later geniet van een energie-efficiënte woning.

4) Houten aanbouw monteren

Nu alle voorbereidingen achter de rug zijn, kunnen we aan de slag met uw houten aanbouw. 

En dat gaat snel. Tot 5x sneller dan een traditionele stenen aanbouw.

Wanneer de aanbouw volledig klaar is, zorgen we ervoor dat het hout alle beschermingslagen heeft die het moet hebben. Daarna geniet u van een goed geïsoleerde, gezellige nieuwe woonruimte!