03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Houtbouwmethode  > Gevelbekleding voor houten huizen
gevelbekleding

Gevelbekleding voor houten huizen

Veel mensen denken aan de klassieke blokhut of chalet wanneer ze de term ‘houten huis’ horen vallen. Toch is dat een foute perceptie. Met ‘houten huis’ doelen we vooral op de manier waarop het huis is opgebouwd. Dankzij de verschillende afwerkingsmogelijkheden en gevelbekledingen zou u van veel huizen nog niet eens vermoeden dat uit hout zijn vervaardigd.

Oordeel zelf maar over de volgende huizen. Ze zijn stuk voor stuk houten huizen, maar zodanig afgewerkt dat ze op normale huizen lijken.

Houten huis met bakstenen gevelbekleding

Houten huis met crepi gevelbekleding

houten huis met bakstenen gevelbekleding

In deze blog geven we u graag een overzicht van de verschillende afwerkingsmogelijkheden en gevelbekledingen voor uw houten huis.

Hout: puur natuur

Sommige mensen kiezen voor een houten woning vanwege de duurzaamheid en charmante uitstraling. Zij kiezen du resoluut voor de pure houten gevelbekleding, die we op verschillende manieren kunnen aanbrengen.

Door hout te gebruiken, kunnen we spelen met onder andere:

  • kleur (van zeer lichte naar diepe kleuren of zelfs geschilderd hout)
  • soort houten gevelbekleding (dunne latjes vs. dikke panelen)
  • Richting (horizontaal vs. verticaal)

Houten gevelbekleding doet meer dan uw woning alleen maar een duurzame look geven. Het gaat lang mee, isoleert goed en is brandveilig. Daarnaast is hout gemakkelijk te vervangen, wat zeker op lange termijn mooi is meegenomen.

Professionele houten gevelbekleding ziet er als volgt uit:

houten huis met houten gevelbekleding

houten huis met houten gevelbekleding

houten huis met houten gevelbekleding

Crepi gevelbekleding: een uniform uitzicht

Een andere populaire afwerkingsvorm is crepi, oftewel gevelpleister. Dat is een mengsel op basis van cement en zand dat u voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. U kan er mee bouwen, maar evengoed kan u er de afwerking mee vormgeven.

Houten huis met crepi afwerking

Crepi gevelbekleding geeft uw woning een zeer uniform uitzicht omdat er geen voegen zichtbaar zijn. Het is daarnaast beschikbaar in een uitgebreid gamma aan kleuren, en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Een ander voordeel van crepi is dat het bij veel bouwstijlen past: zowel bij moderne als landelijke woningen.

Afhankelijk van de look die u verkiest, is crepi beschikbaar in verschillende soorten. U kunt kiezen voor een zeer gladde vorm (synthetische sierpleister) of voor de iets ruwere vorm (minerale gevelpleister).

Tot slot voegt u met crepi een extra isolatielaag toe aan uw woning. De isolatiewaarde ligt wel lager dan die van hout.

Hou er zeker rekening mee dat crepi, afhankelijk van de kleur, vuil kan worden na verloop van tijd. Zeker in het geval van witte crepi, en dan vooral door de invloed van verkeer en de grillen van de natuur. Om crepi te reinigen huurt u best een gespecialiseerde firma in, want ondoordacht te werk gaan kan voor beschadigingen zorgen.

Kortom: gevelbekleding in crepi biedt een paar mooie voordelen, maar ook nadelen. Het is beschikbaar in veel kleuren en het past bij zowat elk huis. Maar de isolatiewaarde ligt lager dan die van hout en de reiniging is niet vanzelfsprekend.

Baksteen: duurzaam aan de binnenkant, klassiek aan de buitenkant

Houten huis met bakstenen afwerking

U kent het gezegde wel: de Vlaming is geboren met een baksteen in zijn maag.U kunt haast geen straat passeren waar u geen bakstenen huis ziet staan.

Maar onder die bakstenen kan perfect een houten huis verborgen zitten!

Bakstenen gaan een leven lang mee, en puur op esthetisch vlak kan een bakstenen gevelbekleding een zeer mooi effect hebben. Maar er komen helaas wel een aantal praktische nadelen bij kijken:

  • bakstenen geleiden meer warmte, en isoleren dus minder goed;
  • een bakstenen gevelbekleding neemt meer ruimte in beslag.

Gelukkig bestaat er een alternatief waardoor je die nadelen minder ervaart: steenstrips: dunne stroken (ca. 2 cm) waarop een baksteenmotief is bevestigd. 

Omdat steenstrips zo dun zijn, verliest u veel minder ruimte, behoudt u de authentieke bakstenen look én heeft u de mogelijkheid om ze te combineren met isolatiepanelen.

Steenstrips hebben 1 nadeel: het prijskaartje. Per m² betaal je al snel € 150-200.

Hybride gevelbekleding: the best of both worlds

Gevelbekleding hoeft natuurlijk niet voor de volle 100% uit hout, baksteen, steenstrips of crepi te bestaan. Hybride gebouwen ziet u steeds vaker.

Houten huis met houten en bakstenen afwerking

U kunt er ook perfect voor kiezen om rode baksteen af te wisselen met een houten gevelbekleding met een diepe kleur. De wisselwerking geeft uw huis een heel eigen karakter.

Hybride gevelbekleding is uiteraard eerder een esthetische keuze. Er zijn veel verschillende combinaties die we perfect met u kunnen bespreken.

Vind uw perfecte gevelbekleding

Gevelbekleding is niet alleen een praktische keuze. Look & feel zijn minstens even belangrijk: u kijkt er tenslotte jarenlang naar!

Probeer dus om praktische voordelen te combineren met een gevelbekleding die mooi oogt. Makkelijker gezegd dan gedaan? U bent altijd welkom bij IBC!

Joris Gillis

joris@ibc.be

Het is mijn doel om klanten te begeleiden in hun zoektocht naar hun droomwoning! Zelf zit ik al meer dan 20 jaar in de houtbouw sector en heb ik doorheen mijn loopbaan vele innovaties van dichtbij meegemaakt. IBC is een voorloper in het toepassen van nieuwe technieken en houtbouwmethodes.