03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Energie besparen tijdens de wintermaanden? Kies voor een houten woning!

Dat een houten woning tijdens de zomermaanden ideaal is, werd al meermaals bewezen. Zo houden woningen in hout extreem warme temperaturen buitenshuis, staat hout bovendien bekend als een brandvast materiaal, én zorgt het voor een perfect binnenhuisklimaat.

Maar hoe zit het nu met houten woningen tijdens de koude wintermaanden? Is dit type woning ook dan de beste keuze wanneer u energie wil besparen, of mag u zich eerder verwachten aan hoge verwarmingskosten omdat hout tijdens de zomer de warmte net buiten houdt?

Hout is een uitstekende isolator

In tegenstelling tot pvc en aluminium die maximale U-waarden van 0,80 tot 0,78 m²K behalen, scoort hout met een U-waarde tot 0,63 W/m²K zeer hoog op het gebied van isolatie.

Deze uitstekende waarde heeft het natuurlijke materiaal te danken aan haar poreuze karakter. Poreus wil zeggen dat er luchtbellen in het hout aanwezig zijn, die zorgen voor een betere warmte-isolatie. Dit betekent meer concreet dat hout niet zo snel afkoelt als andere materialen wanneer de temperatuur zich onder het vriespunt begeeft. Ideaal dus wanneer u zich tijdens de koude winterdagen wil opwarmen in uw woning!

Hout heeft een poreus karakter waardoor deze niet zo snel afkoelt
Hout heeft een poreus karakter waardoor deze niet zo snel afkoelt

Lage thermische geleidbaarheid

Hout heeft een lage thermische geleidbaarheid. Dit kan u merken aan de temperatuur tussen het houtoppervlak en de omgeving, die quasi hetzelfde is. Dit komt doordat hout geen koudebruggen kent en dus altijd ‘warm’ aanvoelt.

Dat verklaart ook meteen waarom passiefwoningen vaak zijn uitgerust met houten ramen. U hoeft namelijk niet continu het haardvuur te laten branden of de verwarming aan te zetten om bij te verwarmen, waardoor u aanzienlijk wat energie bespaart!

Solidwood

Wenst u trouwens zo snel mogelijk energie te besparen en uw houten woning in 1, 2, 3 neer te zetten? Dan is Solidwood voor u de ideale oplossing.

Solidwood is een innovatief en creatief alles-in-één bouwsysteem, dat gebruik maakt van monolithische, volle wanden in houtcomposiet om ecologische, efficiënte en comfortabele woningen te bouwen.

Bovendien voldoet het aan de strenge bouwvoorwaarden waar u vanaf 2020 aan moet voldoen, en staat de ruwbouw er al op een paar dagen tijd! Doordat de ruwbouw niet dient uit te harden, kan ook de afwerking op een zeer vlotte manier verlopen.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!