03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Massieve houtbouw  > Een prefab woning laten bouwen
Houten prefab woning laten bouwen

Een prefab woning laten bouwen

Prefab woningen bestaan al lang. Maar het is pas sinds de afgelopen jaren dat deze bouwmethode aan een forse opmars bezig is. Maar wat zijn prefab woningen? Welke voor- en nadelen brengen ze met zich mee? En hoe bouwt IBC uw prefab woning?

Wat is een prefab woning

Prefab is een afkorting voor ‘prefabricated’. Met andere woorden: als u een prefab woning laat bouwen, dan kiest u voor een voorgeproduceerde woning.

In het kort wilt dat zeggen dat uw woning niet op de bouwgrond van A tot Z wordt opgebouwd. Het komt er gewoon op neer dat uw bouwfirma de grote bestanddelen van uw woning in een atelier bouwt. Denk dan aan verschillende onderdelen van muren, wanden en het dak.

Verwar een prefab woning niet met massaproductie. Voorgeproduceerd wilt niet zeggen dat er van elk huis dagelijks 10 van de band rollen. Tegenwoordig is elk project uniek.

De voor- en nadelen van een prefab woning

Elke vorm van bouwen heeft voor- en nadelen. Ook prefab woningen ontsnappen daar niet aan.

Voordelen

Het grootste voordeel dat u ondervindt wanneer u een prefab woning laat bouwen is de korte bouwtijd. Doordat alle grote onderdelen al voorgeproduceerd zijn, slagen we erin om een woning op enkele dagen te plaatsen. Geen maanden of jaren rondlopen op een werf dus, want het weer is geen relevante factor in het bouwproces.

Daarnaast beschikken de meeste bouwfirma’s al over een uitgebreid portfolio van projecten uit het verleden. Elke prefab woning kunt u dus in detail bekijken, wat kiezen veel gemakkelijker maakt. Zo heeft u een stevige basis om van te vertrekken, waarna u het ontwerp kunt personaliseren.

U zou misschien denken dat uw woning dan eenheidsworst wordt. Maar niets is minder waar. Het skelet van uw woning is misschien niet uniek. Maar de persoonlijkheid van een huis zit in de afwerking. De manier waarop u het exterieur en interieur van uw huis aankleedt is allesbepalend. Deze vorm van personaliseren behoort dan ook tot uw mogelijkheden bij een prefab woning.

Maar ook wat kwaliteit betreft zit u goed bij een prefab woning. Door de ideale werkomstandigheden in een atelier sluipen er geen foutjes in de onderdelen van uw woning. 

Tot slot profiteert u ook van een vaste prijs. Die bepalen we op voorhand en wijzigt amper tijdens het bouwproces. 

Nadelen

Als u een prefab woning laat bouwen, dan spreekt het voor zich dat niet elk detail van de woning personaliseerbaar is. De afwerking kunt u verzorgen hoe u wilt. Maar de lijst met basisontwerpen is eindig.

Ook tijdens het bouwen is het moeilijk om nog elementen van de woning aan te passen, aangezien elk onderdeel al voorgeproduceerd is.

Er schuilt ook tamelijk wat logistiek achter een prefab woning. 

Ten eerste moeten alle grote onderdelen vervoerd worden van atelier naar werf. Zeker in smalle straatjes resulteert dat soms in ingewikkelde manoeuvres.

Daarnaast is er een stevige kraan nodig op de werf om alle onderdelen op de juiste plaats te krijgen. Daar moet dus plaats voor zijn. 

Hoe bouwt IBC uw prefab woning?

IBC werkt samen met het Duitse Solidwood om prefab woningen te bouwen en is exclusief verdeler in België. 

Solidwood is een compact bouwsysteem dat gebruik maakt van monolithische volle wanden in houtcomposiet om ecologische, efficiënte en comfortabele woningen te bouwen.

In het kort produceren we uw prefab woning in ons atelier, waarna we alles naar de werf vervoeren.

Vervolgens slagen we erin om uw woning met 1 kraan en 3 monteurs op zo’n 3 dagen te plaatsen. Het eindresultaat is een volledig droge afwerking, waardoor er geen wachttijd is. 

Van A tot Z duurt de bouw van uw prefab woning amper 4 maanden. Niet slecht!

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!