03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Ecologisch bouwen  > Een lage energiewoning bouwen in hout
Lage energiewoning

Een lage energiewoning bouwen in hout

Een lage energiewoning wordt door de Belgische wetgeving omschreven als een woning waarvan de jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en -koeling maximaal 30 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte bedraagt. 

Nieuwsgierig hoe u uw energieverbruik tot een minimum kan reduceren door te kiezen voor een lage energiewoning? Ontdek hoe u uw investering kan laten renderen dankzij een energiezuinige constructie in massieve houtbouw

De kenmerken van een lage energiewoning

Om het algemene energieverbruik te verlagen, zijn er bepaalde maatregelen getroffen en werd er rekening gehouden met meerdere factoren die het energiepeil gunstig beïnvloeden. Een lage energiewoning beschikt over een energiepeil van E30 of lager

Volgende factoren worden in acht genomen bij het bouwen van een lage energiewoning:

  • optimale isolatie en ventilatie;
  • een uitstekende wind- en luchtdichtheid;
  • de oriëntatie van de woning: een noord-zuidoriëntatie is hiervoor ideaal;
  • een compact bouwontwerp van de woning;
  • een zuinige verwarmingsoplossing zoals een warmtepomp;
  • het gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor de elektriciteitsvoorziening van uw woning, bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Bij de constructie van een lage energiewoning komt dus heel veel kijken. Zo is het gebruik van kwaliteitsvolle materialen en innovatieve isolatietechnieken absoluut noodzakelijk. Daarom is massieve houtbouw een uitstekende keuze wanneer u een lage energiewoning wilt bouwen. 

De voordelen van een lage energiewoning

Een lage energiewoning verbruikt tot 50 à 60% minder energie dan een traditionele woning door de verwarmingskosten te drukken. U bespaart dus een aanzienlijk bedrag op uw energiefactuur door te investeren in een lage energiewoning. 

En door die verwarmingskosten te verlagen, ontstaat er een terugverdieneffect. Die terugverdientijd bedraagt 15 tot 20 jaar. De investering waard, toch?

Bovendien zijn lage energiewoningen uiterst gunstig voor het milieu. Een lager energieverbruik staat gelijk aan een verlaagde uitstoot van CO₂. Zo draagt u uw steentje bij aan een gezondere (leef)omgeving.

Een lage energiewoning in massieve houtbouw 

Optimaal isoleren

Massieve houtbouw is een slimme keuze wanneer u een lage energiewoning wilt laten bouwen. Weet u waarom? Hout is een materiaal met uitstekende isolatie-eigenschappen . U kan dus gegarandeerd rekenen op een verlaagd energieverbruik. 

Zo hoeft u in de winter uw lage energiewoning minder te verwarmen omdat de warmte goed binnen blijft. De warmte gaat niet verloren zoals bij een traditioneel stenen huis. Zo blijven de verwarmingskosten minimaal.

En die uitzonderlijke isolatiewaarde loont ook in de zomer: tijdens de warmste maanden van het jaar houdt u uw woning koel zonder airco. De houten constructie zorgt ervoor dat de warmte niet wordt opgeslagen, zodat de hitte niet in huis blijft hangen. 

Ecologisch bouwen

Om het milieuvriendelijke karakter van een lage energiewoning kracht bij te staan, werkt IBC uitsluitend met hout dat op duurzame wijze werd ontgonnen. Het gebruikte hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en draagt bijgevolg het FSC-label. Dit wil concreet zeggen dat er voor elke gekapte boom een nieuwe boom wordt geplant .

Een bijkomend voordeel is dat de totale CO₂-uitstoot van een woning in hout veel lager is dan van een woning in steen of beton. Natuurlijke materialen zoals hout zijn duurzaam, ondergaan geen vervuilende bewerkingsprocessen en kunnen optimaal worden gerecycleerd.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!