03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Ecologisch bouwen met hout: 3x besparen

Bouwen met hout, dat doe je niet alleen voor de karakteristieke en sfeervolle uitstraling. De praktische voordelen zijn natuurlijk mooi meegenomen, maar ook financieel gezien is hout, wel, uit het juiste hout gesneden. En dan drukken we het nog voorzichtig uit: bouwen met hout heeft verschillende ecologische troeven, wat het niet alleen tot een duurzame en milieuvriendelijke oplossing maakt, maar bovenal tot een die uitblinkt in energiebesparing. Waarom ook u wel vaart bij bouwen met hout? En wel hierom:

1. Veel stoken of koelen hoeft niet

Aangezien hout traag afkoelt en traag opwarmt, is het in een houten huis zowel ‘s zomers als ‘s winters aangenaam vertoeven, zelfs zonder bij te stoken of te koelen. De sterke thermische eigenschappen van hout maken dat bouwen met hout erg populair is in onder meer Scandinavische landen, waar de temperaturen vaak schommelen, wat een tricky verwarmingsvraagstuk oplevert.

Dat wordt met hout, dat van nature warmer aanvoelt dan baksteen en perfect voorziet in de eigen warmte-isolatie, grotendeels opgevangen.

Hout heeft een poreus karakter waardoor deze niet zo snel afkoelt
Hout heeft een poreus karakter waardoor deze niet zo snel afkoelt

2. Hout is minder belastend voor het milieu

Hout is een natuurlijk materiaal dat zowel qua verwerking als transport relatief weinig energie vereist en dus een pak minder belastend voor het milieu. Meer nog, door te bouwen met bosbeheerd hout, draagt u meer dan uw steentje bij wat betreft de reductie van CO2.

Daar komt nog eens bij dat hout op het einde van zijn levensloop perfect recycleerbaar is en dus ook in dat stadium geen schade berokkend aan het milieu. Het gebruikte hout kan zonder problemen gecomposteerd worden of als energiebron dienst doen, en krijgt op die manier zonder problemen een tweede leven!

Sta hier maar even bij stil: de productie van een betonbalk vraagt 5x zoveel energie als de productie van een houten ligger. Dat kan tellen …

3. Hout is een superieure isolator

Bouwen met hout, is ook nog om een andere reden slim gezien; hout beschikt namelijk over uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het bij uitstek geschikt is voor skeletbouw en wanden. Veel meer dan koude materialen zoals onder meer baksteen, houdt een houten huis het warmteverlies per vierkante meter bijzonder goed binnen de perken. Het warmtedoorgangscoëfficiënt van hout ligt tot twee keer lager dan een gemetste muur!

Het resultaat? Een aangenaam binnenhuisklimaat, dat u veel goedkoper op peil kunt houden.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!