03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Ecologisch bouwen – Dossier

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Ecologisch bouwen – Dossier

Bent u van plan om binnenkort te beginnen bouwen? Dan kan u er niet meer om heen: ecologisch bouwen wordt steeds belangrijker.

Bepaalde zaken zijn verplicht, andere kunnen u dan weer heel wat geld en energie besparen of zijn simpelweg goed voor het milieu.

In dit dossier komt u meer te weten over het volgende:

 1. Ecologisch bouwen
 2. Bijna-energieneutraal bouwen
 3. Energie besparen
 4. Duurzaam bouwen
 5. Passief bouwen

Ecologisch bouwen

Ecologische Solidwood woning
Ecologische Solidwood woning
Woning in massieve houtbouw
Woning in massieve houtbouw

Ecologisch bouwen houdt in dat u bouwt met milieuvriendelijke materialen die een lange levensduur hebben, zoals bijvoorbeeld hout. Op die manier wordt de impact op het milieu over een langere periode verspreid.

Daarnaast bouwt u ook met energiezuinige materialen. Met andere woorden: er wordt gebouwd met respect voor mens en milieu.

De voordelen

Duurzaamheid is het voornaamste voordeel van ecologisch bouwen. Als u milieuvriendelijke materialen gebruikt voor de bouw van uw huis, houdt u niet alleen rekening met uzelf, maar ook met de generaties die nog komen. De totale CO²-uitstoot van een woning in natuurlijke materialen zoals hout, is veel lager dan van een woning in bijvoorbeeld beton.

Hout is een milieuvriendelijk materiaal: het hout dat wordt gebruikt om huizen te bouwen, is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (FSC-label).

Dit betekent concreet dat er een nieuwe boom wordt geplant voor elke gekapte boom.

Daarnaast zijn er ook geen vervuilende productieprocessen nodig voor de winning en verwerking van hout. Hout gaat jaren mee, en zelfs als uw woning afgebroken wordt, kan het nog voor andere zaken gebruikt worden. Er is dus weinig afval.

Bijna-energieneutraal bouwen

Bijna-energieneutraal bouwen, of BEN, houdt in dat uw woning geen of amper nog energie nodig heeft voor verwarming, koeling, ventilatie, warm water en elektriciteit. De energie die wel nog gebruikt wordt, moet afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen.

Tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen binnen de EU voldoen aan de BEN-eisen.

Benieuwd naar de exacte eisen voor BEN-woningen?

Met een lage energiewoning zorgt u ervoor dat de uitstoot van CO² verkleint, wat goed is voor het milieu. Daarnaast zal uw woning minder energie verbruiken dan een klassieke woning, waardoor u heel wat geld kan besparen. Zo verdient u uw investering op termijn terug. Win-win!

Al onze houten woningen voldoen aan de strenge BEN-normen
Al onze houten woningen voldoen aan de strenge BEN-normen

Een BEN-woning in hout

Met onze houten woningen voldoet u nu al aan de eisen van de toekomst: u bouwt volgens de BEN-normen die verplicht zijn vanaf 2021.

Langs de ene kant is hout een betere isolator dan bijvoorbeeld stenen of betonnen muren. Zo blijft de warmte binnen en heeft u minder warmteverlies.

Anderzijds warmt een houten woning sneller op, waardoor u minder moet verwarmen en dus ook minder zal verbruiken.

BENOveren

U kunt niet alleen rekening houden met de BEN-normen als u een nieuwe woning gaat bouwen, ook voor een renovatie kan het perfect.

Door te BENOveren, of BEter te reNOveren, bent u nu al klaar voor 2050. Tegen dan wil de Vlaamse regering ervoor zorgen dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouwwoning van vandaag.

Twijfelt u nog? 2050 is nog ver weg, maar BENOveren is niet alleen goed voor het milieu, ook voor uzelf zijn er tal van voordelen:

 • U zal minder betalen voor energie.
 • U zal minder CO² uitstoten doordat uw woning goed geïsoleerd en luchtdicht is.
 • U zal een positief effect op uw luchtwegen ervaren door een gezonder binnenklimaat dankzij de verbeterde ventilatie.
 • U krijgt ondersteuning van de overheid, zodat het betaalbaar blijft.

Wilt u graag weten hoe u maximaal voordeel kan halen uit uw BENOvatie?

Ontdek hier alles over BENOveren.

Energie besparen

Zoals gezegd kan u door ecologisch te bouwen heel wat energie besparen. Hoort u het in Keulen donderen als u termen zoals ‘EPB-eisen’, het ‘K-peil’ en het ‘E-peil’ hoort vallen? Hieronder vertellen we alles wat u moet weten over de isolatie in een houten woning.

Wat zijn EPB-eisen

Een BEN-woning moet voldoen aan EPB-eisen. Dit staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Om deze vereisten te halen, zijn vooral het K-peil en het E-peil belangrijk.

Het K-peil geeft aan hoe goed geïsoleerd de woning in zijn geheel is.

Deze waarde bekijkt de bouwschil: de muren, vloeren, dak, ramen en deuren. Hoe lager het K-peil, hoe beter uw woning geïsoleerd is.

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van uw woning en de vaste installaties (onder andere voor verwarming en verlichting). Het wordt bepaald door de isolatie, de luchtdichtheid en oriëntatie van een gebouw of woning.

Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger uw woning is.

K-peil, E-peil en houtbouw

Lage energiewoningen en passiefhuizen zijn vaak opgetrokken uit hout, omdat hiermee snel en gemakkelijk huizen gebouwd kunnen worden die energiezuinig én goed geïsoleerd zijn.

Bouwknopen hebben een negatieve invloed op het K-peil. Dit zijn plaatsen waar verschillende onderdelen samenkomen en waar veel warmte verloren kan gaan, bijvoorbeeld tussen de vloer en de muur.

Bouwknopen komen veel minder voor bij houtbouw dan bij traditionele spouwmuren. Daarnaast voelt hout, in tegenstelling tot steen, ook nooit echt koud aan.

Voor het E-peil is de luchtdichtheid een belangrijke factor. Bij massieve houtbouw wordt gewerkt met volle houten wanden die dampdoorlatend maar toch luchtdicht worden ingepakt. Alle uitsparingen, bijvoorbeeld voor elektriciteit, worden op voorhand op maat gemaakt waardoor het luchtdichte scherm niet doorboord wordt. Op die manier kan u een lager E-peil halen.

Ontdek hier hoe u op nog andere manieren de best mogelijke energiescore kan halen.

Isolatie bij massieve houtbouw

Hout is op zich al een uitstekende isolator, met betere thermische eigenschappen dan steen en beton.

Bij massieve houtbouw is er door de vaste structuur met massieve panelen nog een bijkomend voordeel: zelfs zonder isolatie is de woning al zo goed als luchtdicht. Hierdoor kunnen massieve houtbouwwoningen extreme isolatiewaarden halen.  

Bij massieve houtbouw wordt de isolatie aan de buitenkant geplaatst. Omdat de buitenkant vrij is en er gemakkelijk aan gewerkt kan worden, kan de isolatie minutieus worden geplaatst.

Aan de binnenkant kan u ervoor kiezen om de houten panelen zichtbaar te laten, maar het is ook mogelijk om voor een andere afwerking te kiezen. Aan de buitenkant bent u ook volledig vrij om de afwerking te kiezen.

Wilt u graag meer informatie over welke isolatiemethodes mogelijk zijn bij massieve houtbouw?

ecologisch-bouwen-hout

Duurzaam bouwen

Meer en meer mensen houden bij hun bouwproject rekening met duurzaamheid. En daarom wordt er steeds meer voor hout als bouwmateriaal gekozen. En dat weten architecten ondertussen ook.

Waarom is een houten huis duurzaam?

 • Hout is een duurzaam product
 • Energie besparen met een houten huis
 • Houten huizen gaan lang mee
 • De bouw gaat snel

Hout is een duurzaam product

Duurzaam bouwen begint natuurlijk bij het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Het hout dat we bij IBC gebruiken voor de bouw van onze huizen, is afkomstig is van een evenwichtig herbebossingsprogramma. Daardoor wordt er voor elke gekapte boom een nieuwe aangeplant, zodat er geen definitieve aantasting van de natuur is.

Ook voor de verwerking en het transport van hout wordt er rekening gehouden met duurzaamheid. Hout verbruikt weinig energie tijdens beide processen.

Daarnaast laat het ook toe om te bouwen met maximale energie-efficiëntie.

Tot slot is er weinig afval: de restmaterialen kunnen eenvoudig gerecycleerd en hergebruikt worden voor andere doeleinden.

Energie besparen met een houten huis

Ook voor uw energiefactuur is bouwen met hout een slimme keuze: u kan er heel wat energie en dus ook geld mee uitsparen. Hout is namelijk een heel goede isolator met een lage thermische geleidbaarheid.

Hout voelt ook warmer en comfortabeler aan dan steen, en er zijn in tegenstelling tot bij een stenen huis, amper koudebruggen. Hierdoor gaat u vanzelf minder stoken.

Houten huizen gaan lang mee

Hout is een licht bouwmateriaal, maar laat u daardoor niet misleiden: het is bijzonder sterk en gaat jarenlang mee. De levensduur kan nog serieus verlengd worden door het hout juist te behandelen.

Het hout dat wij gebruiken voor de bouw van onze huizen wordt grotendeels op voorhand behandeld en deze behandeling moet niet vaak herhaald worden, waardoor u wel even gerust bent.

De bouw gaat snel

Houtbouw heeft een minimale impact op de omgeving en kan heel snel gebeuren.

Ontdek hier hoe we te werk gaan bij IBC.

Doordat alle onderdelen op voorhand al gefabriceerd en voorbereid zijn, neemt de ruwbouw slechts een paar dagen in beslag. Op ongeveer een week tijd heeft u een dak boven uw hoofd. Nadien kan alles ook veel sneller gaan dan bij een stenen huis, onder andere doordat er veel minder droogtijd nodig is.

Met de Solidwood-methode staat uw woning in slechts enkele dagen overeind
Met Solidwood staat uw woning in slechts enkele dagen overeind

Passief bouwen

Bij passief bouwen is het de bedoeling om een binnenklimaat te creëren dat zowel  in de winter als in de zomer aangenaam is, en dat zonder traditionele verwarming of koeling.

Een passiefhuis moet dus niet actief worden verwarmd of verkoeld. Dit wordt gerealiseerd door de warmte van van passieve warmtebronnen, zoals de zon en elektrische apparaten, binnen te houden en te gebruiken.

Benieuwd naar de exacte voorwaarden en hoe hoe passief van bouwen?

De voordelen van passief bouwen

Uw eerste idee is misschien dat het meer kost om een passiefhuis te bouwen. Dat klopt ook: het is 10 tot 15 procent duurder dan bouwen op de klassieke manier.

Er zijn echter ook heel wat voordelen aan verbonden.

 • U bent nu al volledig klaar voor de toekomst, en op termijn verdient u uw investering zeker terug.
 • Er zijn heel wat incentives: passief bouwen gaat gepaard met een belastingvoordeel, u kan korting krijgen op uw onroerende voorheffing en er zijn ook subsidies.
 • Een passiefhuis brengt een lagere energiefactuur met zich mee. De exacte verhouding is afhankelijk van hoe uw woning gebouwd is, maar doorgaans betaalt u vier tot tien keer minder dan bij een klassieke woning.
 • U zorgt voor een lagere CO2-uitstoot. Zeker als u investeert in een warmtepomp of een pelletkachel.

Een passiefhuis in houtskeletbouw

Houtskeletbouw
passiefhuis-houtskeletbouw

Houtskeletbouw is de uitgelezen constructie voor een passiefhuis. Ontdek hier waarom u de opgelegde normen gemakkelijk kunt halen met een huis in houtskeletbouw.

Verschil met een BEN-woning

Klinkt dit u allemaal bekend in de oren nadat u alles over BEN-woningen hebt gelezen? Dat is ook logisch, want zowel een passiefhuis als een BEN-woning halen zo veel mogelijk gratis energie uit de omgeving.

Toch zijn er ook verschillen.

Een BEN-woning kan een geoptimaliseerd passiefhuis zijn, maar het is niet hetzelfde.

Passiefhuizen moeten een K-peil halen van 15, terwijl dit bij een BEN-woning hoger ligt: hierbij is een K-peil van 25 tot 30 vereist.