03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Massieve houtbouw  > Ecologisch bouwen: bouwadvies
ecologisch bouwen met hout

Ecologisch bouwen: bouwadvies

Het belang van ecologisch bouwen groeit met de dag. Steeds meer mensen willen hun duit in het zakje doen om een milieuvriendelijke woning neer te zetten. Maar wat is ecologisch bouwen? En waar moet u allemaal op letten als u ermee wilt beginnen?

Wat is ecologisch bouwen?

Wie denkt aan ecologisch bouwen, beeldt zich al snel een dak met zonnepanelen en goed geïsoleerde muren voor.

Dat zijn 2 zaken die er zeker een rol in spelen. Maar ecologisch bouwen gaat veel verder dan dat. 

Vibe definieert ecologisch bouwen als volgt:

“Ecologisch bouwen is energie- en waterbesparend bouwen met zo weinig mogelijk petrochemische materialen of schadelijke stoffen in en rond het gebouw, rekening houdend met de draagkracht van de aarde en met de gerechtvaardigde behoeftes van huidige en toekomstige generaties wereldwijd.”

Of de korte versie: bouwen met een minimale impact op uw leefomgeving om de planeet en de toekomst zo min mogelijk te belasten.

Waar moet u rekening mee houden bij ecologisch bouwen?

Zoals we eerder zeiden, draait duurzaam bouwen om meer dan zonnepanelen op uw dak. 

De verschillende factoren waar u rekening mee moet houden zijn:

  • bouwmaterialen
  • isolatie
  • energieverbruik
  • Ligging & afwerking

Bouwmaterialen

Uiteraard is bouwmateriaal een belangrijk punt om bij te beginnen.

De meeste woningen in België bouwen we uit ofwel baksteen, ofwel hout

De Vlaming is met een baksteen in de maag geboren. Maar de grote vraag is hoe lang dat nog gaat duren. Want baksteen is zeker niet het bouwmateriaal bij uitstek wanneer u ecologisch wilt bouwen.

We plaatsen de 2 bouwmaterialen eens naast elkaar.

 

Hernieuwbaarheid

 

Het eerste waar we naar kijken is de hernieuwbaarheid van het bouwmateriaal. Hout is een hernieuwbare grondstof. 

Om een houten huis te bouwen moeten er natuurlijk bomen gekapt worden. Maar voor elke boom die verdwijnt, zetten we nieuwe, jongere bomen in de plaats. Op die manier heeft de houtindustrie ervoor gezorgd dat de totale oppervlakte van Europese bossen jaar na jaar toeneemt.

Bakstenen daarentegen zijn vervaardigd uit minerale grondstoffen. Die schieten niet uit de grond tevoorschijn. Met andere woorden: die voorraad is eindig. Tegenwoordig kiezen veel firma’s ervoor om oude bakstenen een 2e leven te geven om de impact van de bouwindustrie te minimaliseren.

 

Warmtegeleiding

 

In een perfect scenario woont u in een woning waar u het nooit te warm of te koud hebt. De temperatuur is altijd perfect

Oftewel: in de winter moet warmte binnen blijven, in de zomer houdt u het liever buiten.

Daarvoor kijken we naar de isolatiewaarde of warmtegeleidingscoëfficiënt van het bouwmateriaal. Hoe lager de coëfficiënt, hoe beter het materiaal isoleert.

De cijfers liegen er niet om. Hout isoleert tot 15x beter dan beton en tot 8x beter dan baksteen.

Bouwmateriaal Isolatiewaarde
Naaldhout 0,12
Loofhout 0,19
Beton 1,75
Baksteen 1
Staal 52
Aluminium 230

Isolatie

Houten huizen isoleren als geen ander

Van isolatie las u net al dat hout als bouwmateriaal als geen ander isoleert. Maar de muren en het dak van uw woning bestaan uit meer dan enkel houten planken.

Ook ramen spelen een grote rol wanneer u ecologisch bouwt. Zowel het gebruikte glas als de profielen zijn belangrijk om uw woning te isoleren.

Wat het gebruikte glas betreft, is het verhaal best simpel. Driedubbel glas zorgt voor de beste isolatie. 

De profielen is een ander verhaal. Er zijn 4 populaire grondstoffen:

  • hout
  • PVC
  • aluminium
  • staal

Net zoals de bouwmaterialen die we zonet besproken, hebben ook deze grondstoffen een zekere isolatiewaarde. Ook daaruit blijkt dat hout als winnaar uit de bus komt, gevolgd door PVC. (Bron: Buldit)

Soort raamprofiel Isolatiewaarde
Hout 0,8 – 0,63
PVC 1,2 – 0,78
Aluminium 1,5 – 0,8
Staal 2,6 – 1,9

Energieverbruik

Energie vormt ook een grote belasting op de planeet. Hoe minder fossiele brandstoffen u verbruikt, hoe groter het steentje is dat u bijdraagt.

Een deel van uw energieverbruik beperkt u al door te kiezen voor goed isolerende bouwmaterialen en ramen. 

Beperken is de eerste stap. De tweede stap is ervoor zorgen dat uw energie afkomstig is uit milieuvriendelijke bronnen.

Wat elektriciteit betreft, kunt u kiezen voor een groene leverancier. Maar u kunt evengoed zonnepanelen op uw nieuwe woning laten installeren.

Water daarentegen wilt u zoveel mogelijk proberen te recupereren of te recycleren. Er bestaan verschillende manieren om dat te doen. Denk dan aan een regenwaterput of een waterrecyclagesysteem.

Ligging & afwerking

Waar niet iedereen bij stilstaat, is de ligging van een woning. Ecologisch bouwen gaat verder dan alleen de woning zelf.

Hoe verder u verwijderd bent van belangrijke faciliteiten, hoe sneller u de auto moet nemen

Last but not least: afwerking. En meer bepaald groene daken. Door te investeren in een groen dak brengt u niet alleen een extra isolatielaag aan. U zorgt ook voor extra luchtzuivering in uw omgeving én kunt een paradijs creëren voor honingbijen!

Klaar voor ecologisch bouwen?

Ecologisch bouwen is de toekomst. We proberen steeds meer om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Woningen vormen daar een groot onderdeel van. Denk dus goed na over alle factoren die we net beschreven voor u een beslissing maakt over uw nieuwe woning.

Nog vragen of opmerkingen? Contacteer ons!

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!