03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Duurzaam bouwen met hout

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Duurzaam bouwen met hout

Duurzaamheid is een belangrijk gegeven in elke sector, en zeker in de bouwsector. De klimaatcrisis maakt duidelijk dat ons huidige pad niet het juiste is. Daar moeten we een oplossing voor zoeken. Die vinden we in hout.

Duurzaam bouwen met hout klinkt tegenstrijdig. U gaat duurzaam bouwen met materialen afkomstig van bomen: de longen van de Aarde. Toch is hout op vlak van ecologie een slimme keuze!

Hoe vertraagt hout de opwarming van de Aarde?

De opwarming van de Aarde in een notendop

Het broeikaseffect is ondertussen een gekend begrip. De UV-straling van de zon bereikt de Aarde en zorgt voor warmte. Vervolgens reflecteert het aardoppervlak de resterende straling terug de ruimte in in de vorm van infrarode straling

Die infrarode straling is zwakker dan de oorspronkelijke UV-straling, maar normaal gezien sterk genoeg om uit onze atmosfeer te ontsnappen

Het probleem is dat onze industriële activiteiten een barrière hebben gecreëerd waar die straling niet doorheen raakt. Die barrière bestaat uit broeikasgassen, waaronder voornamelijk CO2. Hoe meer CO2 er in de atmosfeer belandt, hoe moeilijker de straling de weg naar buiten vindt

Het resultaat daarvan is dat de broeikasgassen de straling terugkaatsen naar het aardoppervlak. De warmte raakt niet weg. Dat is de oorzaak van de opwarming van de Aarde. 

De beste manier om de opwarming te stoppen? Dat is onze CO2-uitstoot drastisch verminderen

En zo komen we aan bij de rol die hout speelt.

De rol van bossen in de opwarming van de Aarde

CO2-uitstoot reduceren lukt op 2 manieren:

 • CO2 opslaan zodat het niet in de atmosfeer terecht komt;
 • de bronnen van CO2-uitstoot verminderen.

De eerste manier draait errond dat we de capaciteit van koolstofopslag verhogen. Bepaalde materialen kunnen CO2 absorberen en vasthouden

De tweede manier draait vooral rond innovaties die onze manier van werken minder vervuilend maken. Denk dan bijvoorbeeld aan de wagens van Tesla.

U zou denken dat u keuzes moet maken. Ofwel vermindert u de uitstoot, ofwel verhoogt u de opslag.

Door duurzaam te bouwen met hout doet u beide.

Hout absorbeert CO2

Koolstof vindt u overal, maar niet altijd in dezelfde vorm. De bekendste vorm is de CO2 die in de lucht hangt. Maar CO2 vindt u ook terug in:

 • oceanen
 • gesteenten
 • uw eigen lichaam
 • planten

Planten hebben koolstof nodig om te groeien. Die koolstof halen ze uit de lucht tijdens de fotosynthese.

Tijdens fotosynthese absorberen bomen CO2 uit de lucht en H2O (water) uit de grond. Die 2 componenten ondergaan de fotosynthese. Het eindresultaat is glucose en zuurstof. 

De glucose houdt de boom bij als voedingsstof om te groeien. De zuurstof laat de boom terug los in de atmosfeer. Alle koolstof zit verwerkt in de glucose en komt niet terug in de lucht terecht.

Zo houdt elke kubieke meter hout zo’n 0,9 ton koolstof vast. Dat gaat niet verloren zolang het hout intact blijft. Enkel wanneer u hout opbrandt of wanneer het volledig ontbindt in de natuur, zal het de koolstof terug vrijlaten in de lucht. 

Deze ‘koolstofcyclus’ maakt hout een van de beste manieren om luchtvervuiling tegen te gaan. Elk jaar komt er zo’n 7.900 ton koolstof in de atmosfeer terecht door menselijke activiteiten. Alle koolstofreservoirs samen absorberen minder dan 5.000 ton koolstof. 

Hoe meer bomen we planten, hoe meer ton koolstof we absorberen. Of beter: hoe meer houten huizen we bouwen, hoe meer steentjes (of boompjes) we bijdragen aan een zuivere lucht. Want voor elke boom die we gebruiken, planten we minstens 1 nieuwe boom in de plaats!

Hout verlaagt de CO2-uitstoot

Tijdens de totale levensduur van uw woning verbruikt u een bepaalde hoeveelheid energie. Dat gaat van de productie van bouwmaterialen tot de uiteindelijke verwarming van uw huis.

Zo’n 22% van het totale energieverbruik tijdens de levenscyclus van uw woning is te wijten aan de productie van bouwmaterialen. Bakstenen & staal bijvoorbeeld ondergaan een heel productieproces voor ze kant en klaar van de band rollen.

Hout heeft de luxe dat het gewoon in de natuur groeit. Er komen geen zware industriële processen aan te pas, maar vooral zagerijen. 

Het verschil in productieproces verlaagt de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Maar naast het productieproces speelt isolatie ook een grote rol. Hout isoleert:

 • 15x beter dan beton
 • 400x beter dan staal
 • 1770x beter dan aluminium

Concreet wilt dat zeggen dat een 2,5 cm dikke houten plaat een betere thermische weerstand heeft dan een bakstenen muur van 11,4 cm.

Dat wil zeggen dat u houten huizen minder lang moet verwarmen. Ook daarmee bespaart u aardig wat CO2.

Hout vs andere bouwmaterialen

Wanneer we bouwmaterialen vergelijken met elkaar op vlak van CO2-uitstoot, vergelijken we ze op basis van 3 fases in de levenscyclus:

 1. de benodigde energie voor de productie van het bouwmateriaal;
 2. de eigenschappen van het product om energie te besparen tijdens het gebruik;
 3. de recyclagemogelijkheden van het bouwmateriaal.

Productie van bouwmaterialen

In deze eerste fase kijken we naar:

 • extractie van de grondstof;
 • productie van het bouwmateriaal;
 • transport naar de verwerkingslocatie.

Dat totaalproces resulteert in een netto CO2-uitstoot die bestaat uit de benodigde energie verminderd met de koolstofopslag van de grondstof.

Van hout weten we ondertussen dat het per m³ 0.9 ton CO2 opslaat. Maar om een m³ hout te verwerken heeft u helemaal niet dezelfde hoeveelheid energie nodig. Het eindresultaat daarvan is dat hout een negatieve netto CO2-uitstoot heeft tijdens het productieproces.

Betonblokken en rode baksteen ondergaan ook een relatief CO2-neutraal productieproces. Het is pas wanneer we naar metalen kijken dat de CO-emissies letterlijk en figuurlijk de lucht inschieten.

Zo heeft u meer dan 15 ton aan CO2 in de vorm van energie nodig om 1 m³ staal te produceren. Produceert u gerecycleerd staal? Dan zakt die hoeveelheid tot onder de 5 ton. 

Maar de echte boosdoener is aluminium. Elke m³ geproduceerd aluminium verbruikt meer dan 25 ton CO2.

Kortom is hout het enige bouwmateriaal met een negatieve CO2-balans.

Gebruiksfase van bouwmaterialen

De gebruiksfase duurt het langst en heeft daardoor ook het grootste aandeel in de totale CO2-emissies van bouwmaterialen. Tijdens deze fase zoomen we dieper in op de benodigde energie om uw huis te verwarmen.

Hout isoleert beter dan eender welk bouwmateriaal. Het is veel beter in staat om verwarmde lucht binnen uw huis te houden. Dat maakt dat uw verwarming minder lang moet draaien in een houten huis dan in een huis gemaakt van beton, staal & bakstenen.

Uit een studie blijkt zelfs dat het houten huis nog geen 10% van de energie verbruikt om te verwarmen die een bakstenen huis vereist. 

Recyclage van bouwmaterialen

Tegenwoordig slagen we erin om niet alleen hout, maar ook veel andere bouwmaterialen te recycleren. 

Hout krijgt een tweede leven op 3 manieren.

Een eerste manier is de simpelste manier. U hergebruikt houten elementen om een authentieke look te verkrijgen. Deze manier van duurzaam bouwen met hout groeit steeds in populariteit

Maar u moet niet per se de houten elementen volledig behouden. We zijn ook perfect in staat om houten balken te reduceren tot zaagsel & schaafkrullen. Die eindigen op hun beurt in plaatmaterialen.

Tot slot kan hout dienen als alternatief voor fossiele brandstoffen. Door hout te verbranden, creëert u niet meer CO2. U laat gewoon de CO2 die in het hout zat vrij. 

Ook bakstenen, staal, aluminium & beton vinden vaak een tweede leven. We zijn dus in staat om alles te recycleren, maar de recyclage brengt wel opnieuw een nieuw productieproces op gang. Zoals u daarnet las, is hout het enige bouwmateriaal dat een negatieve CO2-balans heeft tijdens de productiefase.

Conclusie? Alle bouwmaterialen zijn recycleerbaar. Maar hout is het enige bouwmateriaal dat tijdens recyclage geen extra CO2-emissies veroorzaakt.

Hoe bouwt IBC duurzaam met hout?

Als houtverwerkend bedrijf beseffen we heel goed hoe belangrijk hout is voor zowel ons als de planeet. Daarom behandelen we hout met liefde, respect en vakmanschap zodat uw woning het resultaat is van een duurzaam bouwproces.

Wat we nemen, geven we terug

U heeft ondertussen al een paar keer gelezen dat elke m³ hout zo’n 0.9 ton CO2 opslaat. 

Hoe sneller een boom groeit, hoe sneller de opslagcapaciteit toeneemt. Daarom ontginnen we grotendeels oude, volgroeide bomen en planten we jonge bomen in de plaats als onderdeel van het FSC-programma. De omgezaagde bomen blijven de CO2 vasthouden. De jonge bomen groeien en absorberen steeds meer CO2.

Hout is brandveilig

Ondanks dat we hout gebruiken als brandstof voor onze kachels en kampvuren, is het een van de meest brandveilige bouwmaterialen.

Wanneer uw houten woning brand vat, is de kans op grote structurele schade veel kleiner dan bij een bakstenen gebouw

Houtoppervlak verkoolt wanneer het in aanraking komt met vlammen. Die verkoolde laag beschermt het onderliggende hout.

Uit testen blijkt zelfs dat hout meer dan dubbel zo lang een hevige brand weerstaat dan staal. Stalen balken vervormen onder intense hitte, waardoor de hele structuur sneller instort. Hout daarentegen behoudt zijn vorm. 

Bij een brand is een houten huis dus een veel sterkere structuur. Ook dat is duurzaam bouwen met hout.

Hout kan tegen een stootje

Naast brandveiligheid stelt u misschien wel de levensduur van hout in vraag. Want is hout niet kwetsbaar voor vocht en dus rot en schimmels?

Het antwoord daarop is simpel. Als we bomen zouden omzagen en de daaruit geproduceerde planken onbewerkt verwerken, dan is het hout kwetsbaar. Het krijgt namelijk geen voedingsstoffen meer, want het is omgezaagd.

Elk stuk hout dat we gebruiken in uw woning, behandelen we in een erkend verduurzamingsstation. We voorzien het hout van de nodige lagen bescherming zodat het lang meegaat.

Wist u bijvoorbeeld dat de oudste gebouwen in België een houtskeletstructuur hebben? Die gebouwen weerstaan al eeuwen de elementen!

Hout is gezond

Hout absorbeert niet enkel CO2. Het heeft ook een betere vochtregulerende werking dan andere bouwmaterialen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 45-65%. Doordat hout deze natuurlijke balans in uw woning bewaart, vermindert u schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën. Zij houden van vochtigere omgevingen.

Doordat al die onwelkome gasten minder actief zijn, heeft u ook minder last van allergieën in een houten woning.

Duurzaam bouwen gaat namelijk verder dan enkel de woning. Duurzaam bouwen houdt ook rekening met de bewoners.

Houtverwerking kent geen afval

Er is geen enkel deel van een boom dat we niet gebruiken in het productie- of recyclageproces. Elk stuk resthout eindigt als onderdeel van houten platen of als brandstof.

Klaar om duurzaam te bouwen met hout?

Zo ziet u maar. Een houten woning is in elke fase van zijn bestaan een duurzamer alternatief dan de meer traditionele woningen. 

Heeft u interesse in een houten woning? Contacteer ons en samen verkennen we de mogelijkheden!