03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Elke dag open van 12u30 tot 17u30

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Daarom kiezen voor een houten woning

Van plan om te bouwen?

Dan is dé vraag die u momenteel bezighoudt waarschijnlijk of u het best kiest voor een houten woning of net voor een stenen woning.

Voor beide pistes valt natuurlijk iets te zeggen; veel hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Als een snelle bouwtijd en een duurzame manier van werken belangrijk zijn voor u, zal hout waarschijnlijk als winnaar uit de bus komen.

Ontdek hieronder de voornaamste redenen om te kiezen voor een houten woning.

Bouwen met hout = korte bouwtijd

Het bouwen van een houten woning neemt doorgaans minder tijd in beslag dan bouwen in steen. Dit laatste kan gemiddeld tussen de 6 en de 9 maanden duren, terwijl u voor een houten aanpak slechts 3 à 4 maanden moet rekenen.

De langere bouwtijd bij een stenen huis is vooral te wijten aan de droogtijd, die bij een houten woning wegvalt. Het hout moet namelijk niet meer lucht- en ovengedroogd worden.

Bovendien moet er geen water meer verwerkt worden, tenzij bij het beton voor de fundering en eventueel voor het chapewerk.

Bouwen met hout
Solidwood woning in opbouw

Duurzaam, milieuvriendelijk en ecologisch

Wie kiest voor een houten woning, kiest voor een eco-vriendelijke bouwwijze. Ook de duurzaamheid van hout liegt er niet om, kijk bijvoorbeeld maar naar de 17e-eeuwse houten woningen in Brugge en Gent, of het driehonderd jaar oude schrijnwerk in het paleis van Versailles. Hout is met andere woorden echt een blijvertje. Bovendien haalt hout CO2 uit de lucht en houdt dit vast.

Bij bouwen in hout wordt hout gebruikt dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Zo wordt er voor elke gekapte boom, een nieuwe geplant.

(Brand)veilig

Hoewel soms anders wordt verondersteld, zijn houten huizen uiterst brandveilig. Het hout beschermt zichzelf namelijk; bij brand ontstaat er een koollaag aan de oppervlakte, wat het verbrandingsproces vertraagt en de onderliggende houtlaag beschermt. Al het hout dat we gebruiken, krijgt bovendien een brandwerende behandeling. Kijk er de ATG-kwaliteitsgarantie maar op na.

Gezond en hygiënisch

Waarom kiezen voor een houten woning?

De mens heeft bij voorkeur een relatieve luchtvochtigheid tussen 45 en 65 procent.

Een hoger of lager percentage kan negatieve gezondheidseffecten met zich meedragen.

De aanwezigheid van hout in een houten woning houdt de luchtvochtigheid binnen de perken, waardoor een uitstekend binnenhuisklimaat wordt gecreëerd, wat natuurlijk bijzonder positief is voor uw gezondheid en die van uw gezin. Bovendien hebben bacteriën merkbaar minder overlevingskansen in een houten omgeving.

Karakteristieke uitstraling

Ten slotte is ook het uiterlijk van uw woning niet geheel onbelangrijk. Een houten woning brengt een prachtige karakteristieke uitstraling met zich mee, waarbij een rustgevend gevoel en warmte primeren. Daarom vindt u tussen vakantiewoningen en -chalets vaak houten woningen: juist om dat rustgevende, warme gevoel over te brengen.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!