Bezoek ons tentoonstellingspark

Elke dag open van 12u30 tot 17u30

03 / 464 06 00

info@ibc.be

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Zo realiseert u de beste energiescore voor een nieuwbouwwoning!

De kogel is door de kerk: u waagt zich binnenkort aan de bouw van een woning. Niet onbelangrijk in een bouwproject is de energiescore of het E-peil. Deze score geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Nieuwbouwwoningen moeten verplicht een bepaalde energiescore halen, die trouwens elk jaar strenger wordt. Bouwvergunningen die tussen vandaag en eind 2017 worden aangevraagd, moeten een huis opleveren van E50 of minder. In 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen een energiescore van E30 of minder halen.

Met de tips hieronder realiseert u gegarandeerd de best mogelijke score!

Compact bouwen is de boodschap

De vorm van uw woning speelt een grotere rol dan de meeste mensen vermoeden. Het beste wat u kunt doen, of toch in ieder geval om de energiescore van uw woning positief te beïnvloeden, is zo compact mogelijk bouwen. Hoe compacter de woning, hoe groter het beschermd volume en hoe kleiner de verliesoppervlakte. Het eindresultaat? Een lager E-peil dan bij een woning met complexe vormen. In compacte woningen is bovendien minder energie nodig om te verwarmen.

Elke IBC-woning voldoet al aan de strenge bouwnormen van 2021
Elke IBC-woning voldoet al aan de strenge bouwnormen van 2021

Een luchtdichte woning is zuiniger

Zo’n kwart van de huizen in België, verliest warmte door allerlei kieren en spleten. Met als gevolg energieverlies en dus een hoger E-peil. Luchtdicht bouwen is misschien wel de meest rechtstreekse manier om de energiescore van een nieuwbouwwoning op te schroeven. Het kan zelfs zorgen voor een daling van 10 tot 12 E-peilpunten!

Tip: installeer de zekeringskast binnen het beschermd volume van de woning om luchtlekken via elektriciteitsleidingen te voorkomen. Beperk ook het aantal stopcontacten, schakelaars en leidingen in de buitenmuur.

Verwarming & ventilatie

De energiescore van uw nieuwbouwwoning zo laag mogelijk houden? Dan doet u er goed aan het juiste verwarmingssysteem en het juiste ventilatiesysteem te kiezen. Een condenserende aardgasketel of gasolieketel heeft een hoger rendement (en dus een grotere impact op het E-peil) dan een hoogrendementsketel. Plaatselijke verwarming met elektriciteit heeft een negatieve invloed op de energiescore.

Door de juiste hoeveelheid lucht op de juiste plaats in uw woning binnen te brengen, verkrijgt u een betere energiescore. Veel hangt af van het type en de kwaliteit van uw ventilatiesysteem. Tip: kies een systeem dat afvoerlucht recupereert om toevoerlucht op te warmen. Goed rendement en balans zorgen voor een E-peilverlaging van 10 tot 20 punten!

Houten huizen hebben een perfect binnenhuisklimaat
Houten huizen hebben een perfect binnenhuisklimaat

Een houten huis bouwen

Houtbouw is uitermate geschikt voor de realisatie van een energiezuinige woning. Het isoleert beter dan pakweg steen of beton én levert een woning op die volledig lucht- en winddicht is. Hout beperkt bovendien het warmteverlies per vierkante meter zoals geen ander materiaal dat kan. De isolatie wordt ingewerkt in de wanden. Zo blijft de dikte van de muren beperkt.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!