03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Een lage energiewoning dankzij Bijna-energieneutraal bouwen in hout

Een BEN woning: Een lage energiewoning dankzij bijna-energieneutraal bouwen in hout

De BEN normen, u heeft er ongetwijfeld al van gehoord. Maar wat houden deze normen nu juist in? Wel, BEN staat voor bijna-energieneutraal bouwen en houdt bepaalde principes in die vanaf 2021 de standaard norm zullen zijn bij het bouwen van een nieuwbouwwoning. Maar wat houden deze normen nu juist in?

Een BEN woning staat synoniem aan een lage energiewoning. Dit vertaalt zich in een laag energieverbruik inzake verwarming, warm water voorziening, koeling of ventilatie. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het E-peil (Energieprestatie) van de woning kleiner of gelijk is aan 30.

Overige BEN normen hebben betrekking op de thermische isolatie van de woning, de netto-energiebehoefte voor verwarming, het risico op oververhitting, de eisen rond ventilatie en het minimumaandeel van hernieuwbare energie aanwezig in de woning.

Elke IBC-woning voldoet al aan de strenge bouwnormen van 2021
Elke IBC-woning voldoet al aan de strenge bouwnormen van 2021
Houten huizen hebben uitstekende isolatiewaarden
Houten huizen hebben uitstekende isolatiewaarden

Waarom zijn deze normen zo belangrijk?

Enerzijds zijn de maatregelen voordelig voor de natuur en bijgevolg verlicht het de druk op onze planeet. Met een lage energiewoning zorg je ervoor dat de uitstoot van CO² verkleint, wat goed is voor het milieu.

Anderzijds verbruikt een lage energiewoning minder energie dan een klassieke woning, wat je energie- en verwarmingskosten stevig doet dalen. Zo zal je op termijn je initiële investering ruimschoots terugverdienen door vandaag de nieuwe BEN normen te hanteren bij de bouw van je nieuwbouwwoning.

Een houten BEN woning?

Goed nieuws voor wie nog twijfelde over de bouw van een houten woning. Onze houten woningen voldoen reeds aan de eisen van de toekomst. Je bouwt met andere woorden vandaag al volgens de standaarden van 2021.

Houten huizen hebben een perfect binnenhuisklimaat
Houten huizen hebben een perfect binnenhuisklimaat

Hout is langs de ene kant de perfecte isolator (veel beter dan bijvoorbeeld stenen of betonnen muren), zodat de warmte binnen blijft en je dus met een beperkt warmteverlies kampt. Anderzijds warmt een houten woning sneller op, waardoor je de verwarming sneller zachter kan zetten en je dus uiteindelijk minder verbruikt.

Neem zeker eens een kijkje op onze Solidwood+IBC pagina, waar we onze nieuwe, innovatieve houtbouwtechniek uit te doeken doen. Zo ontdek je zelf waarom deze houten woningen meteen klaar zijn voor de toekomst. Klaar voor de BEN normen van 2021!

Je investering subsidiëren

Om aan de strengere normen te voldoen, is het noodzakelijk om bepaalde (duurdere) investeringen door te voeren in je nieuwbouwwoning. Zowel de overheid als bepaalde nutsbedrijven geven subsidies om deze investeringen deels op te vangen, zodat je uiteindelijk stevig kan besparen. Maar welke subsidies zijn nu juist beschikbaar? We geven drie extra hulpmiddelen mee om je verder te informeren.

Minder verwarmingskosten

Hout is poreus en heeft een lage thermische geleidbaarheid, waardoor er nagenoeg geen verschil is in temperatuur tussen het houtoppervlak en de omgeving. Aangezien het traag afkoelt en traag opwarmt, moet u minder verwarmen. Dat betekent een enorme besparing op uw energiefactuur.

Moderne houten woning volgens de BEN-normen
Moderne houten woning volgens de BEN-normen

Premiezoeker.be

Via de website premiezoeker.be krijg je een overzicht van de beschikbare subsidies in jouw gemeente. Deze tool maakt een goede inschatting op basis van je gegevens, maar daarvoor dien je mogelijk over informatie te beschikken die je (nog) niet hebt (zoals een raming van de investering).

Energiesparen.be

Via de website energiesparen.be krijg je een gelijkaardig overzicht wanneer je zoekt op jouw gemeente of woonplaats. Deze tool geeft sneller een overzicht van wat er mogelijk is in vergelijking met premiezoeker.be.

Federale overheidsdienst Financiën

De Federale overheidsdienst Financiën geeft ook op hun website een goed overzicht van de belastingvermindering voor lage energiewoningen.

BENt u helemaal mee? Dan spreken we graag af om de verschillende mogelijkheden samen te bespreken.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!