03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Massieve houtbouw  > Architecturale vrijheid bij massieve houtbouw
massieve houtbouw architectuur

Architecturale vrijheid bij massieve houtbouw

Massieve houtbouw heeft voor eigenaars een gigantisch voordeel: het wooncomfort van dit soort gebouwen is een ware zegen. Daarnaast geeft een houtmassiefbouw ook enorm veel vrijheid aan een architect om mee te bouwen. Zowel praktisch, technisch als creatief zijn er dus heel wat voordelen verbonden aan massieve houtbouw.

Een massieve houtbouw

We vatten eerst nog eens samen wat een massieve houtbouw precies is en waarin deze methode verschil met een houtskeletbouw. Pas daarna is het relevant om te praten over de architectural voordelen van massieve houtbouw. 

Een massieve houtbouw is een gebouw waarbij primair hout wordt gebruikt voor de dragende structuur, en waarbij achteraf langs buiten wordt geïsoleerd. Daardoor kan het massieve hout aan de binnenkant van de woning zichtbaar blijven.

Een houtskeletbouw is eerder een Amerikaanse bouwstijl waarbij de wanden en daken helemaal zijn opgebouwd uit hout en daarna worden geïsoleerd. 

Technische mogelijkheden

Met massieve houtbouw heeft u een waaier aan mogelijkheden. Door de combinatie van ontwerptechnische opties en bewerkbaarheid van het materiaal, kan u verschillende elementen in de woning integreren die met andere bouwtechnieken veel moeilijker te realiseren zijn.

Denk hierbij maar aan sierlijke deur en raamkozijnen, tierlantijntjes en heel wat accenten die uw woning een persoonlijke toets geven. 

Met hout kan alles

Vanzelfsprekend is het enorm populaire om voor een landelijke stijl te kiezen wanneer er een massieve houten woning wordt gebouwd. Alleen al door de houten accenten die binnenin de woning terug kunnen komen, is een heel landelijk aspect aan de woning gemakkelijk te geven.

Daarnaast is het steeds populairder aan het worden om voor een strakke, minimalistische stijl te gaan. Dat wil zeggen zo weinig mogelijk tierlantijntjes en accenten. Minimalisme staat voor strak en eenvoud. 

Bij een minimalistische stijl wordt er regelmatig met verschillende materialen gespeeld om zo de woning een unieke toets te geven. Deze huizen hebben veelal een plat dak. Vaak combineert men ook wit en hout,  maar natuurlijk kan hier ook van worden afgeweken.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!