03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Hoe architecten duurzaam bouwen dankzij de houtbouwmethode

Duurzaam bouwen zit in de lift. En daarom laten almaar meer architecten de baksteen achterwege. In hun zoektocht naar de meest duurzame methode, komen ze namelijk vaker en vaker uit bij houtbouw: een duurzaam concept dat uitstekend isoleert en toekomstgerichte huizen oplevert.

Houtbouw garandeert een minimale impact op de omgeving en kan bovendien snel gebeuren, met minder zware funderingen op de kop toe. Zo ziet u maar: duurzaam bouwen met hout is de way to go voor architecten die vooruitkijken.

Waarom een houten huis zo duurzaam is

Als het aankomt op lage-energiewoningen, kunt u met hout niet missen. Duurzaam bouwen met hout heeft namelijk een gevoelige impact op uw energiefactuur. Hoewel hout erg licht is, blijft het een uitstekende isolator met een lage thermische geleidbaarheid. En doordat hout altijd lekker warm aanvoelt, gaat u vanzelf minder stoken.

Met houtbouw gaat u voor de meest energie-efficiënte keuze
Met houtbouw gaat u voor de meest energie-efficiënte keuze

Hout is trouwens ook op een andere manier de meest energie-efficiënte keuze: zowel voor het verwerken als transporteren van hout, is namelijk bijzonder weinig energie nodig. Tel daarbij op dat de restmaterialen eenvoudig kunnen worden gerecycleerd en het wordt al snel duidelijk dat hout een echte topper is.

Aangezien duurzaamheid almaar belangrijker wordt, denken architecten vaker en vaker in de richting hout.

Duurzaamheid troef

Hout mag dan misschien een natuurlijk materiaal zijn, het is bijzonder sterk en gaat jarenlang mee. Zeker als het netjes wordt gedroogd en geïmpregneerd, zoals bij IBC altijd het geval is. Indien u verkiest de buitenafwerking ook in hout af te werken kan je dat doen met thermisch behandeld hout. Je kan ook het hout kleuren met een beits. Met de huidige natuurlijke producten is om de 5 jaar behandelen voldoende.

Door al in de ontwerpfase rekening te houden met de eigenschappen en troeven van hout, is het perfect mogelijk om een duurzaam huis neer te zetten dat zowel qua luchtkwaliteit, thermisch comfort als energieverbruik betere prestatie levert.

Hout is bijzonder sterk en gaat jarenlang mee
Hout is bijzonder sterk en gaat jarenlang mee
De ruwbouw van een houtbouw duurt slechts enkele dagen
De ruwbouw van een houtbouw duurt slechts enkele dagen

Ook duurzaam bouwen?

Of toch niet helemaal overtuigd? Misschien dat het prefabargument u kan overtuigen. Bouwen met hout gaat namelijk erg snel. Volgens de planning van de architecten kunnen alle elementen geprefabriceerd en voorbereid worden in de fabriek, waardoor de ruwbouw amper een paar dagen in beslag neemt. Op ongeveer een week tijd staat uw houten huis volledig onder dak.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!