03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Passief bouwen: het wat, hoe en waarom

Er wordt tegenwoordig veel gezegd en geschreven over passief bouwen. Deze nieuwe manier van bouwen is erop gericht om een binnenklimaat te realiseren dat zowel ‘s winters als ‘s zomers aangenaam is, en dat zonder traditionele verwarming of koeling. Een passiefhuis moet met andere woorden niet actief worden verwarmd of gekoeld. Meer nog, het is de warmte van passieve warmtebronnen zoals onder meer de zon en de apparaten, die wordt binnengehouden en aangewend. Passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken.

Hoe passief bouwen?

Elke IBC-woning voldoet aan de vereisten van een passiefhuis
Elke IBC-woning voldoet aan de vereisten van een passiefhuis

Passief bouwen houdt in dat u bouwt volgens de strenge eisen van het passiefhuis-certificaat. Naast het verbruik van 15 kWh/m² vloeroppervlakte per jaar, mag de totale hoeveelheid primaire energie niet hoger zijn dan 120 kWh/m². De constructievoorschriften houden onder meer een goede isolatie van muren, het gebruik van driedubbele beglazing en speciaal raamwerk in.

Elk passiefhuis moet (nagenoeg) koudebrugvrij zijn en tevens luchtdicht. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning waakt over de luchtkwaliteit.

De voordelen van passief bouwen

Aan passief bouwen zijn verschillende voordelen verbonden. In de eerste plaats brengt een passiefhuis een lagere energiefactuur met zich mee. De verhouding verschilt van woning tot woning, maar doorgaans betaal je vier tot tien keer minder dan bij een klassieke woning. Een ander voordeel is de lagere CO2-uitstoot. Zeker als je investeert in een warmtepomp of een pelletkachel, zal je bijzonder milieuvriendelijke cijfers kunnen voorleggen.

Passief wonen levert tal van financiële voordelen op
Passief wonen levert tal van financiële voordelen op

Doe uw voordeel

Passief bouwen is een investering – het is 10 tot 15 procent duurder dan bouwen op de klassieke manier. Het eindresultaat is natuurlijk wel een huis dat 100 procent klaar is voor de toekomst en op jaarbasis een pak minder kost aan energie. Bovendien kunt u zich beroepen op verschillende incentives: passief bouwen gaat gepaard met een belastingvoordeel en ook op de onroerende voorheffing kunt u tot 4 procent korting krijgen.

Er is tevens een subsidie van 1.500 euro voor passief bouwen.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!