03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

De 4 meest gestelde vragen over een houten huis bouwen

Alsmaar meer mensen kiezen om een houten huis te bouwen. Het zwaartepunt ligt nog altijd bij traditionele bakstenen woningen, maar volgens schattingen zou 20 à 25 procent van alle nieuwe woningen een houten structuur hebben, hetzij in de vorm van een houtskelet, hetzij in de vorm van massieve houtbouw.

Bekijkt u momenteel volop de mogelijkheden voor uw nieuwbouwproject? 

Wij beantwoorden graag uw meest prangende vragen. U zal snel merken: een houten huis bouwen biedt tal van voordelen.

Is een houten huis (brand)veilig?

Deze vraag wordt misschien wel het vaakst gesteld en we kunnen u meteen geruststellen: u hoeft zich helemaal geen zorgen te maken over de brandveiligheid van houten huizen. Als hout verbrandt, vormt het namelijk een houtskoollaag aan de oppervlakte, die de verbranding aanzienlijk vertraagt en zo het onderliggende hout beschermt.

Wie een houten huis bouwt, kan met andere woorden zeker zijn van een hoge brandweerstand.
Een houten woning is stukken brandveiliger dan men denkt
Een houten woning is stukken brandveiliger dan men denkt

Hoeveel kost een houten huis?

Als we houten huizen en stenen huizen naast elkaar zetten, dan zien we de ongeveer dezelfde prijzen terugkomen. Natuurlijk is elke woning anders en kunnen we er geen eenduidig prijskaartje aan vasthangen. Om die reden kun je ook niet 1 algemeen prijskaartje plakken op het bouwen van een traditionele bakstenen woning.

Hoewel houten huizen an sich niet goedkoper zijn dan hun bakstenen variant, dient u natuurlijk wel de volgende zaken in rekening te brengen.

Zaken die een sterke invloed hebben op het totale kostenplaatje:

  • De zeer snelle bouwtijd: algemeen is houtbouw 50% sneller, waardoor u tijd en eventuele huurkosten uitspaart.
  • Als je een traditionele stenen woning vergelijkt met een houten woning op het vlak van EPB waarden, dan ga je met een houten woning altijd beter af zijn. De gewaarwordingstemperatuur in een houten woning is dan ook weer veel beter. Dit allemaal heeft dan weer een positieve invloed op uw energiefactuur de jaren nadien.
Andere specifieke kosten hangen verder af van uw wensen en eisen – denk bijvoorbeeld aan de grootte van het huis en de afwerking die u kiest.

Is een houten huis moeilijk warm te houden?

Houten huizen hebben een perfect binnenhuisklimaat
Houten huizen hebben een perfect binnenhuisklimaat

Het vochtregulerende karakter van hout is een echte opsteker als het aankomt op houten huizen. Een houten huis heeft altijd een perfect binnenklimaat en is bovendien zeer energiezuinig te verwarmen.

Er is nagenoeg geen verschil tussen de temperatuur van het houtoppervlak en de omgeving. Doordat hout traag afkoelt en traag opwarmt, moet u minder verwarmen, wat zich toont op uw energiefactuur.

Hoe lang gaat een houten huis mee?

Houten huizen zien er niet alleen bijzonder mooi en authentiek uit, ze zijn ook nog een keertje veilig, duurzaam en erg stevig. Het is eerder de regel dan de uitzondering dat een houten huis levenslang meegaat, en dat bovendien zonder dat er vervuilende productiemethodes bij komen kijken.

Roel Schuerwegen

roel@ibc.be

Ik zit zelf al meer dan 20 jaar in houtbouw en heb doorheen mijn carrière vele innovaties binnen de sector van dichtbij meegemaakt. IBC is dan ook een voorloper in het toepassen van die nieuwe technieken en houtbouwmethodes. Het is mijn passie om klanten verder te helpen in hun zoektocht naar hun houten droomwoning!