03 / 464 06 00
Bezoek ons tentoonstellingspark

Maak een afspraak

Ringlaan 62

2240 Zandhoven

Blog

IBC Massieve houtbouw te Zandhoven > Houtbouwmethode  > 4 houten huizen, 4 verschillende gevelbekledingen
Huis met verschillende gevelbekleding

4 houten huizen, 4 verschillende gevelbekledingen

4 houten huizen, 4 verschillende gevelbekledingen

Welk beeld krijgt u spontaan voor ogen wanneer u de term ‘houten huis’ hoort?

De kans is groot dat u denkt aan een chalet in het bos

Toch lijken de meeste huizen die wij bouwen daar in de verste verte niet op. Dankzij verschillende gevelbekledingen zorgen we ervoor dat u de look van een klassiek huis combineert met de voordelen van een houten structuur.

Zo meteen tonen we u enkele voorbeelden van zo’n ‘combihuizen’. Maar waarom zou u voor een houten huis kiezen als u het langs buiten toch niet ziet? Simpel: de houten structuur brengt aardig wat voordelen met zich mee.

De voordelen van een houten structuur

Een eerste voordeel van zo’n houten structuur ligt voor de hand: bouwen met hout is duurzaam. We planten namelijk een jonge boom voor elke boom die we weghalen uit het bos.Op die manier geven we meer terug aan de natuur dan we wegnemen. 

Bovendien is hout een uitstekende isolator. Dat heeft alles te maken met de mate waarin hout warmte geleidt. De grootste warmtegeleiders zijn metalen, gevolgd door bakstenen, beton en dan pas hout. Kijk maar naar wat er gebeurt met een auto die in de felle zon staat. Het chassis kunt u binnen de kortste keren niet meer aanraken omdat het te warm wordt. Dat zal bij hout niet het geval zijn. 

Veel mensen zijn zich er doorgaans niet van bewust dat hout ook één van de brandveiligste bouwmaterialen is. Vanaf het in aanraking komt met vuur, vormt het een verkoolde buitenlaag om het hout aan de binnenkant te beschermen. Metalen structuren daarentegen worden flexibel onder grote hitte, waardoor ze buigen en uiteindelijk instorten. Een houten structuur blijft dus veel langer overeind

Tot slot geniet u met een houten structuur ook altijd van ideale luchtomstandigheden. Hout stimuleert namelijk een gezonde leefomgeving. Wanneer de lucht te vochtig is, wordt het vocht door het hout opgenomen. Wanneer de lucht te droog is, laat het hout vocht los. Zo heeft u veel minder snel last van allergieën.

Gevelbekleding 1: crepi

Houten huis met crepi gevelbekleding

Wanneer u deze woning bekijkt, is hout waarschijnlijk een van de laatste zaken waar u aan denkt. Sterker nog: u ziet er dan zelfs geen enkel spoor van, toch? 

Toch bestaat de basis van deze woning in Emblem voor 100% uit hout! Dat ziet u gewoon niet omdat de woning is afgewerkt met crepi.

Het leuke aan crepi is dat u er tal van kanten mee uit kunt én dat het een extra isolatielaag vormt bovenop het hout.

Een belangrijke vraag die u zichzelf kan stellen : Wil ik dat de crepi een ruwe textuur heeft? Of wil ik eerder een gladder oppervlak? Afhankelijk van uw antwoord gebruikt u beter minerale of synthetische crepi.

Maar ook kleur speelt een rol in dit verhaal. Hierboven ziet u witte crepi. Vuil zal dan sneller zichtbaar zijn op gevel. Kiest u dus liever voor een andere kleur? Wat dat betreft is crepi heel veelzijdig. U kunt het alle kleuren van de regenboog geven!

Houd er wel rekening mee dat crepi heel wat onderhoud kan vergen. U zal uw buitengevel bijvoorbeeld op regelmatige basis moeten laten reinigen. Daar komt vaak een professionele firma aan te pas omdat crepi kwetsbaar is en in onwetende handen beschadigingen kan oplopen.

Door de jaren heen kan de kleur van uw gevel veranderen. Heldere kleuren krijgen een grauwe schijn, donkere kleuren verbleken dan weer onder invloed van zonlicht. Een extra likje verf om de zoveel jaar kan dus ook zeker geen kwaad.

Gevelbekleding 2 & 3: bakstenen/steenstrips

Houten huis met bakstenen gevelbekleding

Een klassiek beeld in België: het bakstenen huis. Net zoals het vorige huis is dit er eentje met een houten basis, die niet zichtbaar is van buitenaf. 

Dit huis is een zeer mooi voorbeeld van wat we in het begin hebben aangehaald: de bakstenen look met de voordelen van een houten woning. Het is een winning team

Bakstenen bestaan dan ook in verschillende formaten, kleuren en texturen. U kunt kiezen voor de klassieke rode baksteen. Maar u kunt evengoed gaan voor een donkerbruine kleur. Of wie weet geeft u het gewoon een laag verf in de kleur die u mooi vindt?

Houten woning met steenstrips als gevelbekledingEen ander voorbeeld dat zeer hard lijkt op bakstenen zijn steenstrips. Concreet zijn dat dunne plaatjes die we bevestigen aan de buitenmuur van uw woning. 

Steenstrips zijn dunner, en nemen minder plaats in beslag. Maar toch geniet u nog van dezelfde uitstraling als bij gevel die volledig met baksteen is bekleed. 

Gevelbekleding 4: combinatie steen/hout

Houten huis met houten en bakstenen gevelbekleding

Ten slotte moet u niet altijd voor het ene of het andere kiezen. Soms bereikt u prachtige resultaten wanneer u meerdere soorten gevelbekledingen met elkaar combineert.

Voor de laatste woning combineerden we de rode bakstenen look met lichte houtpanelen om zo een mooi contrast te vormen. Knap, niet?

Tal van mogelijkheden

Wat gevelbekleding betreft is het ondertussen wel duidelijk. Ook al is hout de basis van uw woning: u kunt met de buitenkant doen wat u wilt. The sky is the limit wat dat betreft.Benieuwd naar wat IBC voor u kan betekenen? Contacteer ons met uw vragen of opmerkingen!

Joris Gillis

joris@ibc.be

Het is mijn doel om klanten te begeleiden in hun zoektocht naar hun droomwoning! Zelf zit ik al meer dan 20 jaar in de houtbouw sector en heb ik doorheen mijn loopbaan vele innovaties van dichtbij meegemaakt. IBC is een voorloper in het toepassen van nieuwe technieken en houtbouwmethodes.